Η γυμναστική ενδεχομένως να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ορισμένων ασθενών με καρκίνο, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά τη θεραπεία, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Αν και η σωματική δραστηριότητα δεν συστήνεται στους καρκινοπαθείς στο πλαίσιο της θεραπείας τους, η ανασκόπηση που έκαναν ολλανδοί ερευνητές δείχνει ότι διάφορες μορφές άσκησης (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, μυϊκή ενδυνάμωση κ.α.) συντελούν σε καλύτερη σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 16 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες οι ασθενείς, είτε είχαν με τυχαία επιλογή ακολουθήσει κάποια μορφή γυμναστικής ή απλώς είχαν τύχει της συνηθισμένης φροντίδας.

Οι μορφές καρκίνου ποίκιλαν, ενώ σε πέντε μελέτες συμμετείχαν ασθενείς με καρκίνο μαστού, σε δύο άτομα με λέμφωμα και σε έξι έρευνες ασθενείς με διάφορων ειδών όγκους.

Συνολικά, 877 ασθενείς που είχαν αθληθεί ανέφεραν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής από τα άτομα που δεν είχαν ασκηθεί. Βελτιώσεις είχαν καταγραφεί, ως προς την αυτοεκτίμηση, την σωματική λειτουργικότητα, την κόπωση, τη διάρκεια της νοσηλείας, τις επισκέψεις σε γενικούς γιατρούς, την κοινωνική λειτουργικότητα και την μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου.

Η συχνότητα της άθληση ποικίλε μεταξύ δύο και πέντε φορές την εβδομάδα. Πολλοί ασθενείς, είτε γυμνάζονταν υπό την επίβλεψη ειδικών, είτε γυμνάζονταν κατ’ οίκον. Πάντως, η άθληση πέντε φορές την εβδομάδα δεν φάνηκε να είναι σημαντικά καλύτερη από δύο ή τρεις φορές εβδομαδιαίως.

Αυτό όμως που είχε σημασία, ήταν ο χρόνος. Τα άτομα που είχαν αρχίσει να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής θεραπεία είχαν περισσότερα οφέλη από εκείνα που ξεκίνησαν μετά το τέλος της θεραπείας. Επίσης, οι πρώτοι είχαν βελτιώσεις σωματικές και ψυχικές, ενώ οι δεύτεροι μόνο σωματικές.

«Αν και δεν συστήνεται η τροποποίηση της αντικαρκινικής θεραπείας για χάρη της γυμναστικής, πάντα μπορεί να παραμετροποιηθεί η άθληση ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ασκηθούν και να ελέγξουν τα συμπτώματα της ασθένειες, καθώς και τις παρενέργειες της αντικαρκινικής θεραπείας» σχολιάζει η Κέρρυ Κουρνεγια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα του Καναδά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr