Τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση νοητικών προβλημάτων που με τη σειρά τους οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Alzheimer Disease and Associated Disorders, επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «Montefiore» και του Κολεγίου Ιατρικής «Albert Einstein» στη Νέα Υόρκη ζήτησε από 500 ενήλικες, 70 ετών και άνω, να απαντήσουν στο πόσο στρες είχαν βιώσει. Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε συμπτώματα άνοιας στην αρχή της μελέτης.

Στη συνέχεια οι εθελοντές ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από τρία χρόνια. Κάθε χρόνο, υποβάλλονταν σε μια σειρά εξετάσεων που είχαν σχέση με την καθημερινότητά τους, τη μνήμη και την ικανότητα να σκέφτονται καθαρά.

Τα άτομα που αντιλαμβάνονταν εαυτούς ως πολύ στρεσαρισμένους είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρώιμης γνωστικής εξασθένησης. Ο κίνδυνος παρέμενε ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα, την ηλικία, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο και τον γενετικό κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντίληψη των καταστάσεων είναι σημαντικότερη από τα ίδια τα γεγονότα, στην πρόγνωση των βιολογικών συνεπειών και της μελλοντικής μας υγείας. Και αυτό είναι καλό, διότι τα στρεσογόνα γεγονότα μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να τροποποιηθούν. Τακτικές που μειώνουν το στρες είναι η συμπεριφορική θεραπεία, η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βιο-ανάδραση. Βέβαια, και ένας καλός βραδινός ύπνος είναι αρκετός για να μειώσει το στρες στον οργανισμό» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ρίτσαρντ Λιπτον, νευρολόγος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr