Δικαστήριο της Κρακοβίας απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση του γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν δήλωσε ένοχος για σεξουαλική επαφή με 13χρονη.

Ο Πολάνσκι βρίσκεται στην Πολωνία, αλλά δεν παρέστη την Παρασκευή στο δικαστήριο.

Αργότερα, ο σκηνοθέτης δήλωσε ικανοποιημένος «που η υπόθεση αυτή φτάνει στο τέλος της».

Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να κλείσει την υπόθεση προς όφελος του Ρομάν Πολάνσκι υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ασκήσουν έφεση στην ετυμηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κυβέρνηση του εθνικιστικού Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης που αναλαμβάνει τον Νοέμβριο είχε καταδείξει ότι δεν θα δείξει επιείκεια.

Ο δικαστής Ντάριουζ Μαζούρ ανέφερε ότι η υπόθεση είναι πολύ περίπλοκη και μία διαδικασία έκδοσης θα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα του Πολάνσκι καθώς θα μπορούσε να τεθεί υπό κράτηση υπό σκληρές συνθήκες για εβδομάδες ή μήνες κατά την εξέταση της υπόθεσης.

Ο 83χρονος Πολάνσκι θεωρείται από πολλούς Πολωνούς ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου.

Διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο από τις ταινίες του, όπως η «Νύχτα των Βρικολάκων», το «Μωρό της Ρόζμαρι», «Chinatown», «Ο Πιανίστας» -για το οποίο τιμήθηκε με το Όσκαρ σκηνοθεσίας το 2003.

Ο σκηνοθέτης δήλωσε ένοχος το 1977 για παράνομη σεξουαλική συνεύρεση με την 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ στη διάρκεια φωτογράφισης στο Λος Αντζελες έπειτα από κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Παρέμεινε 42 ημέρες στη φυλακή στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Αρχές η οποία προέβλεπε την τρίμηνη κράτησή του, αλλά τον επόμενο χρόνο διέφυγε στη Γαλλία θεωρώντας ότι ο δικαστής που θα δίκαζε την υπόθεσή του ενδεχομένως να ανέτρεπε τη συμφωνία και να τον έστελνε στη φυλακή για χρόνια.

Το 2009 ο Πολάνσκι συνελήφθη στη Ζυρίχη, εξαιτίας του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης εις βάρος του, και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 2010 αφέθηκε ελεύθερος, ύστερα από την απόφαση των ελβετικών αρχών να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Ένταλμα σύλληψης της Interpol ισχύει σε 188 χώρες, αλλά αποφεύγει την έκδοση κινούμενος μόνο μεταξύ Γαλλίας, Πολωνίας και Ελβετίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ