Σημαντική πτώση του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αναμένεται έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, η οποία ωστόσο προχώρησε πρόσφατα σε στατιστικούς ελιγμούς αναθεωρώντας προς τα πάνω το σημείο αναφοράς για τις μετρήσεις, το ποσοστό των ανθρώπων που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αναμένεται να πέσει κάτω από το 10%.

Τα αποτελέσματα συνιστούν την πιο αισιόδοξη μέχρι στιγμής άποψη της κατάστασης και ανακοινώνονται μόλις μία εβδομάδα μετά τη δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ανεβάσει το όριο για τη ακραία φτώχεια στα 1,90 την ημέρα από 1,25 δολάρια που είχε οριστεί από το 2008. Η αναθεώρηση προς τα πάνω υπήρξε από την αρχή θέμα έντονης διαφωνίας εντός της Τράπεζας, με τους επικριτές να αμφισβητούν κυρίως τα αποτελέσματα. Επισήμως ωστόσο, η Τράπεζα επιμένει ότι η αλλαγή συνάδει με τα νέα στοιχεία για τις διαφορές στο κόστος ζωής από χώρα σε χώρα.

«Είμαστε η πρώτη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μπορεί να καταπολεμήσει την ακραία φτώχεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Ειδικότερα, η Τράπεζα προβλέπει ότι το ποσοστό του παγκόσμιου που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα μειωθεί από 12,8% που ήταν το 2012 σε 9,6%. Εξακολουθεί ωστόσο να θεωρείται «ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη συγκέντρωση φτώχειας στην υποσαχάρια Αφρική».

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας στην υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να μειωθεί από 42,6% που ήταν το 2012 σε 35,2% έως το τέλος του 2015, θα εξακολουθεί ωστόσο να αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των φτωχών του κόσμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ