Η Ρώμη προτίθεται να επιδιώξει την σύσταση «ευρωπαϊκού ασύλου», το οποίο θα ξεπεράσει το Δουβλίνο ΙΙ, «μάχη που θα δοθεί τους επόμενους μήνες» όπως λέει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Η Ιταλία, η οποία μαζί με την Ελλάδα αισθάνεται περισσότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ την πίεση από το μεταναστευτικό, έχει προσπαθήσει να πιέσει τις Βρυξέλλες για αλλαγή του δυσλειτουργικού συστήματος.

«Η πρώτη μάχη της κυβέρνησής μου ήταν να διεθνοποιηθεί αυτή η κρίση, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις Βρυξέλλες, όχι στη Λαμπεντούζα» λέει σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Στο τι πρέπει να γίνει, ο Ρέντσι τονίζει πως πρέπει «επιτέλους να επιλέξουμε να ξεπεράσουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου και να φτιάξουμε μία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με δικαίωμα ευρωπαϊκού ασύλου».

Σε ένα τέτοιο σύστημα, αναφέρει, η εξέταση των αιτημάτων για άσυλο θα γινόταν στις χώρες προέλευσης «για να αποφευχθούν τα ταξίδια του θανάτου, ενώ θα επιβλέπουμε από κοινού και τους επαναπατρισμούς». «Θα έχουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, όχι τόσες όσες είναι και οι χώρες της ΕΕ» λέει ο Ρέντσι, λέγοντας πως «αυτό θα χρειαζόταν μήνες, όμως αυτή θα είναι η μάχη των επόμενων μηνών».

Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογραμμίζει επίσης πως χρειάζεται «ενισχυμένος ρόλος στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, επενδύοντας περισσότερο στη διεθνή συνεργασία και διευκολύνοντας τους επαναπατρισμούς, να σταματήσουμε μία καλή τους διακινητές ανθρώπων». Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη έκτακτη Σύνοδο του Απριλίου ήταν «οι πρώτες προβλέψεις, λίγες ακόμη, συχνά μυωπικές και αποσπασματικές όμως οι δραματικές εικόνες μάς λένε πως η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει στρατηγική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ