Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κάλεσμα Κουρουμπλή για τη μεγάλη αριστερή συμπαράταξη

Κάλεσμα Κουρουμπλή για τη μεγάλη αριστερή συμπαράταξη

Σε συστράτευση δυνάμεων καλεί ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο in.gr και απαντά σε πρώην συντρόφους από το ΠΑΣΟΚ που τον επικρίνουν για τις πολιτικές του πρωτοβουλίες. Διευκρινίζει το μικτό Σύστημα Υγείας και πως πρέπει να λειτουργεί το ΕΣΥ για να αισθάνεται ο πολίτης ότι τα λεφτά του πιάνουν τόπο. Ξεκαθαρίζει τέλος ότι, είναι κατά της αλλαγής του τοπίου στο χώρο του φαρμακείου.

Σε συστράτευση δυνάμεων καλεί ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο in.gr και απαντά σε πρώην συντρόφους από το ΠΑΣΟΚ που τον επικρίνουν για τις πολιτικές του πρωτοβουλίες. Διευκρινίζει το μικτό Σύστημα Υγείας και πως πρέπει να λειτουργεί το ΕΣΥ για να αισθάνεται ο πολίτης ότι τα λεφτά του πιάνουν τόπο. Ξεκαθαρίζει τέλος ότι, είναι κατά της αλλαγής του τοπίου στο χώρο του φαρμακείου.

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Από πού θα αντλήσει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα για να κερδίσει την αυτοδυναμία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επιπτώσεις που είχε αυτή η συμφωνία στην εσωτερική του συνοχή και την αποχώρηση σημαντικού αριθμού στελεχών, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ανθρώπων, που για διαφόρους λόγους στις προηγούμενες εκλογές κρατήθηκαν μακριά του θεωρώντας ότι είχε ισχυρές επιρροές ακραίων πολιτικά στελεχών που ήταν έξω από τη «συνήθη πορεία των πραγμάτων». Σήμερα, αυτός ο κόσμος βλέπει την ανοιχτή πόρτα για τη δημιουργία της μεγάλης αριστερής σοσιαλιστικής συμπαράταξης. Και πιστεύω ότι μέσα απ’ αυτό το ρεύμα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εάν όμως δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε το μήνυμα που θα στείλει ο ελληνικός λαός είναι της συνεργασίας.

Εσείς που προέρχεστε από τον χώρο της κεντροαριστεράς, αναλαμβάνετε έναν ρόλο «ενδιάμεσου» για τη συσπείρωση του χώρου με στόχο την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ;

{{{ moto }}}Η εύστοχη και επίκαιρη αυτή ερώτηση, μου δίνει την ευκαιρία να απαντήσω σ’ έναν παλιό μου σύντροφο, που δήλωσε ενοχλημένος από τις πολιτικές μου πρωτοβουλίες. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι, αυτοί που κάποτε στήριζαν τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, τελικά απομακρύνθηκαν από τις αρχές του κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Εγώ και τις ιδέες αυτές διατήρησα και τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους που με πιστεύουν γι’ αυτήν ακριβώς τη στάση μου. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να πω για πρώτη φορά ότι, όταν με διέγραψαν από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισα να μην επιστρέψω, με πίεζαν να μην αποχωρήσω γιατί θεωρούσαν ότι θα είμαι η αιτία για να αρχίσει το «ξήλωμα του πουλόβερ».
Έχω διαφωνίες με πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ διατηρώ αμοιβαίες σχέσεις αγάπης, σεβασμού και διανοητικής επικοινωνίας. Σήμερα, λοιπόν, δικαιούμαι να απευθύνομαι σ’ αυτόν τον κόσμο γιατί είμαι από τους λίγους που υπερασπίστηκα ακόμα και στους πιο χαλεπούς καιρούς τη μνήμη του ιδρυτή της παράταξης, Ανδρέα Παπανδρέου.
Σε στιγμές κρίσιμες όπως οι σημερινές, καλώ τους ανθρώπους να συστρατευθούν δίπλα σε έναν νέο άνθρωπο που τόλμησε να βάλει την πατρίδα και την κοινωνία πάνω από το πολιτικό του μέλλον και τις ιδεολογικές του αξίες και αρχές, όχι γιατί ήθελε να τις προδώσει, αλλά γιατί εκτίμησε τη δυσκολία της συγκυρίας και αποφάσισε να φτάσει στην δική του «Ιθάκη» επιλέγοντας δρόμους πιο ασφαλείς από επιλογές που είχαν μπροστά τους συμπληγάδες για την κοινωνία . Και αυτό έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία;

Πρέπει το ταχύτερο δυνατό να προχωρήσουμε στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γιατί ένα Σύστημα Υγείας για να είναι σύστημα σωστά οργανωμένο και να το βιώνουν έτσι οι πολίτες, δεν μπορεί να στερείται της ύπαρξης οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Πρακτικά, πώς θα γίνει αυτό δεδομένων των ελλείψεων σε πόρους, στελέχη και υποδομές;

Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε 4.500 προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, παρά τα εμπόδια της Συμφωνίας. Παράλληλα εξελίσσεται η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη επειγουσών αναγκών. Τέλος, η νέα κυβέρνηση θα διεκδικήσει την κάλυψη 13.000 θέσεων παραϊατρικού προσωπικού, που έχουμε ήδη καταθέσει στην Ε.Ε. και μας είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο την επίτευξη συμφωνίας για την υλοποίηση τους. Τέλος, έχουμε τοποθετήσει 200 νέους μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ, ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη 100 ακόμη.
Και επειδή άκουσα μια δήλωση του παλαιού μου συντρόφου Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι αυτές οι 4.500 θέσεις είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, του απαντώ ότι, «καμιά φορά αγαπητέ Λεωνίδα χρήσιμο είναι το σιγάν». Είχαν προβλεφθεί και κάποιες θέσεις στον προϋπολογισμό του 2014. Γιατί δεν προκηρύχθηκαν; Ας μου απαντήσει, για να δεχθώ ότι αυτό που λέει έχει αξία.

Προ ημερών κάνατε λόγο για την ύπαρξη μικτού Συστήματος στη Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας. Τι εννοούσατε;

Η άποψη μου παρερμηνεύθηκε και πρέπει να αποσαφηνίσω το εξής: Αναφερόμουν σ’ ένα μοντέλο, όπου στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ, τα Αστικά Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Σήμερα, λειτουργούν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, με αποτέλεσμα οι πολίτες τις υπόλοιπες ώρες να καταφεύγουν στα νοσοκομεία ακόμη και εάν έχουν έναν απλό πυρετό. Άρα, χρειαζόμαστε Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Παράλληλα, το σύστημα μπορεί να συμπληρωθεί με οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους) των οποίων το εργασιακό καθεστώς θα διέπεται με σύμβαση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ. Διότι δεν είναι εύκολο να κάνεις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό εννοούσα όταν μίλησα για μικτό σύστημα Υγείας. Δεν εννοούσα να μπει ο ιδιωτικός τομέας στις δημόσιες δομές υγείας. Σε κάθε περίπτωση τονίζω ότι στόχος του νέου μοντέλου είναι ο πολίτης να μην πληρώνει ούτε 1 ευρώ. Ωστόσο, αυτά είναι σκέψεις για να πάμε μέσα από διαβούλευση στο καλύτερο λειτουργικό μοντέλο.

Με τα νοσοκομεία τι θα γίνει;

Το σημερινό μοντέλο είναι αντιπαραγωγικό. Υπάρχει, λοιπόν, μια προεργασία να πάμε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αλλάζει το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων. Δε μπορούμε να έχουμε 130 νομικά πρόσωπα. Χρειαζόμαστε έναν σχηματισμό νοσοκομείων που να μπορούν να συλλειτουργούν, να συμπληρώνει το ένα το άλλο, με στόχο την ποιότητα και όχι το διοικητισμό.

Δηλαδή θα πάμε σε συγχωνεύσεις;

Πρέπει να βρούμε έναν μοντέλο διοίκησης που θα μειώνει το κόστος. Δεν είναι ανάγκη σε όλα τα νοσοκομεία να έχουμε διοικητές και υποδιοικητές. Δηλαδή σε μια περιφέρεια, τι νόημα έχει να υπάρχουν 10 ίδιες κλινικές και να υπολειτουργούν και οι 10; Αν τώρα πιστεύετε ότι αυτό είναι βιώσιμο μοντέλο, τότε είναι θέμα επιλογής. Πιστεύω ότι αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι και νομίζω ότι είμαστε ώριμοι να κάνουμε μια συζήτηση. Εμείς θα θέσουμε τα ζητήματα αυτά σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο για να βρούμε κοινό τόπο. Διότι πιστεύουμε σ’ ένα δημόσιο σύστημα υγείας, ποιοτικό και αναβαθμισμένο, που θα περιορίζονται οι σπατάλες, θα υπάρχει έλεγχος, διαφάνεια, θα μετριέται η αξιοσύνη του καθενός και θα αισθάνεται ο πολίτης ότι πραγματικά τα λεφτά του πιάνουν τόπο.

Για να επανέλθουμε λίγο στα του Μνημονίου, προβλέπει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 1,945 δισ. ευρω.

Πράγματι. Αν και η σκέψη των Θεσμών ήταν να πέσει στα 1,6 δισ., τελικά μειώθηκε μόνο κατά 65 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό για να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Μαΐου του 2014. Αν διαβάσετε το Μεσοπρόθεσμο θα δείτε ότι προβλέπει ότι η δαπάνη το 2016 και το 2017 θα είναι 1.945 δισ. ευρώ. Δεσμεύομαι όμως ότι στη νέα διαπραγμάτευση θα τεθεί και πάλι το ζήτημα και ή θα βγουν τα εμβόλια και ο ΦΠΑ από τη φαρμακευτική δαπάνη ή θα πάμε πάλι στα 2 δισ. Παράλληλα, αλλάζουμε το μοντέλο στο rebate όγκου ώστε να εισπράξουμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιπλέον 139 εκατ. ευρώ ως επιστροφή. Αυτά τα χρήματα θα αποτελέσουν ισοδύναμο της κατάργησης των 5 ευρω και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για μείωση της ασφαλιστικής συμμετοχής στο φάρμακο των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας. Σ’ ένα δίκαιο κράτος πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση στην ασφαλιστική συμμετοχή.

Μετά τα γενόσημα τελικά τι θα γίνει;

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για την αύξηση του όγκου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, αλλά οι Θεσμοί είχαν άλλη λογική. Κατήργησαν την εγκύκλιο που αφορούσε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, όμως θα εξαντλήσουμε κάθε μηχανισμό που συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Επίσης, οργανώνουμε τον ΕΟΦ ώστε να ελέγχονται όλα τα γενόσημα, είτε ελληνικά, είτε εισαγόμενα. Τα εγχώρια, πάντως, στη συντριπτική πλειοψηφία είναι υψηλών προδιαγραφών. Εμείς στηρίζουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι μέρος της μπορεί να γίνει ακόμη και από κρατικούς φορείς, όπως για παράδειγμα είναι ο ΙΦΕΤ. Είναι τόσο μεγάλη η γκάμα των γενοσήμων, που υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για πολλούς.

Από πού άλλου θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους το σύστημα;

Από τη σύμβαση για τις διαγνωστικές εξετάσεις, όπου πραγματικά έχει γίνει μεγάλο νοικοκύρεμα, η δαπάνη θα πέσει από τα 600 στα 300 εκατ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι εξετάσεις. Απλώς μειώνονται οι υπερβολικά υψηλές τιμές και μπαίνουν όρια. Επίσης, η ηλεκτρονική τιμολόγηση έδωσε τέλος στο πάρτι κερδοσκοπίας που γινόταν με τα επιθέματα. Τέλος, κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές κλινικές για τις ΜΕΘ και πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα ποσοστό των ιδιωτικών κλινών να είναι προσβάσιμο από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς κόστος γι΄ αυτούς.

Με τα φαρμακεία τι θα γίνει τελικά; Οι φαρμακοποιοί απειλούν με απεργίες σε περίπτωση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Για πρώτη φορά έχει διαμορφωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο του φαρμακείου. Γιατί ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με έναν υπουργό ο οποίος δεν τους κορόιδεψε ποτέ. Τόσο εγώ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε ότι, η ύπαρξη 11.000 φαρμακείων είναι μια μορφή αναδιανομής του πλούτου στον χώρο της διακίνησης του φαρμάκου. Φανταστείτε τα 11.000 φαρμακεία να ήταν ενταγμένα σε 100 αλυσίδες. Τα λεφτά που εισπράττουν τα 11.000 φαρμακεία, θα τα εισέπρατταν 100. Τώρα, τα εισπράττουν 11.000 ελληνικές οικογένειες. Συνεπώς, δεσμεύομαι ότι θα εξακολουθήσω να προσπαθώ να υπερασπίζομαι την άποψη αυτή. Και τα φαρμακεία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αναδιανέμουν δικαιότερα τον πλούτο στον χώρο αυτό .

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024