Το γενετικό υπόβαθρο είναι δυνατόν να καθορίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Το νέο αυτό δεδομένο ενδεχομένως να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους να ανοσοποιήσουν τους ανθρώπους έναντι του HIV.

Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου «Fred Hutchinson» στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον Δρ Ντάνιελ Τζερατι, ανέλυσε στοιχεία από δοκιμή εμβολίου που είχε γίνει στην Ταϊλάνδη το 2009. Για 42 μήνες, το εμβόλιο προστάτεψε από την λοίμωξη HIV στο 31% του χρόνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό μόνο στα άτομα με μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, ενώ σε άλλους το εμβόλιο φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη διαφοροποίηση, οι ερευνητές εστίασαν σε 760 άτομα, τα οποία λόγω της γονιδιακής μετάλλαξης ήταν προστατευμένα στο 71% του χρόνου.

«Το γονίδιο που εντοπίσαμε είναι ένα εξ αυτών που είναι ήδη γνωστό ότι εμπλέκεται άμεσα στην ανοσοποιητική αντίδραση στη λοίμωξη. Είναι απαραίτητο σε μια διαδικασία που βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αν υγιή ή μολυσμένα. Η γονιδιακή μετάλλαξη μάλιστα είναι αρκετά συχνή» αναφέρεται στη μελέτη.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε και ο εντοπισμός της έτερης γονιδιακής μετάλλαξης, συχνή στο ντόπιο πληθυσμό της Ταϊλάνδης, που καθιστούσε πιθανότερη τη λοίμωξη από τον ιό HIV.

«Αυτό είναι ένα θέμα που θα μελετηθεί σε βάθος για να μπορέσουμε να καθορίσουμε πως το εμβόλιο λειτουργεί και πως θα μπορούμε στο μέλλον να προβλέψουμε την προστασία των ανθρώπων αλλά και πως τα εμβόλια θα γίνουν πιο αποτελεσματικά» σχολιάζει ο Δρ Ραμσι Τομας, κύριος ερευνητής στο ερευνητικό πρόγραμμα για τον ιό HIV του Αμερικανικού Στρατού.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr