Τρεις διαφορετικές ήπειροι, ένας «ύποπτος».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, οι επιθέσεις σε Τυνησία, Κουβέιτ και Γαλλία μπορεί να έγιναν με διαφορετικό τρόπο και να είχαν διαφορετικό στόχο, ωστόσο, υπογραμμίζουν και οι τρεις τη φύση μίας συνεχώς εξελισσόμενης απειλής.

Οι επιθέσεις που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς προκαλούν ανησυχίες ότι οι τζιχαντιστικές επιρροές επεκτείνονται.

Οργάνωση που δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε ήδη την ευθύνη της επίθεσης για το αιματοκύλισμα σε τέμενος στο Κουβέιτ -με τουλάχιστον 25 νεκρούς-, αλλά «άρωμα» ISIS είχαν και οι επιθέσεις στην τουριστική πόλη Σους και στο εργοστάσιο υγραερίου στη Γαλλία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ορισμένοι από τους δράστες είχαν δεσμούς με εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενώ άλλοι ταιριάζουν με το προφίλ του «μοναχικού λύκου».

«Όλοι, όμως, έχουν βιώσει ένα ευρύτερο περιβάλλον βίαιου ακτιβισμού, εξτρεμιστικού συντηρητισμού, ομοφοβίας και αντι-σημιτισμού για πολλά χρόνια πριν τις πράξεις τους. Είναι «μοναχικοί δράστες» μόνο σε ότι αφορά τους όρους της πραγματικής οργάνωσης και εκτέλεσης μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Την κοσμοθεωρία τους μοιράζεται σημαντικός αριθμός ανθρώπων» τονίζει η εφημερίδα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι τρεις επιθέσεις ήταν συντονισμένες.

Ωστόσο, έρχονται λίγες ημέρες μετά το μήνυμα του εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μουχάμαντ αλ Αντνάνι προς τους απανταχού τζιχαντιστές να μετατρέψουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού σε «περίοδο ολέθρου για τους απίστους, σιίτες και αποστάτες μουσουλμάνους».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, είτε ήταν συντονισμένες οι επιθέσεις, είτε όχι δείχνουν την επιθετική επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρειο Αφρική και τη στρατηγική της εκμετάλλευσης σεχταριστικών διαχωρισμών σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο Άνταμ Σιφ, μέλος τον Δημοκρατικών σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις υπηρεσίες πληροφοριών, είπε ότι οι επιθέσεις δείχνουν καθαρά ότι η ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους «να ριζοσπαστικοποιεί τους υποστηρικτές του αποτελεί παγκόσμια απειλή και κανένα κράτος δεν είναι μακριά από το ύπουλο άγγιγμά του».

Το CNN προχωρά ένα βήμα παραπέρα: Λέει ότι οι τρεις επιθέσεις θα μπορούσαν να σηματοδοτούν μία αλλαγή στρατηγικής για την οργάνωση. Το ISIS -το οποίο έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη Συρία και το Ιράκ- θα μπορούσε να αρχίσει να επιτίθεται σε εξωτερικούς στόχους, την ώρα που θα πολεμούσε για την κατάκτηση εδαφών στο Ιράκ και τη Συρία, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τέτοιες επιθέσεις.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο να έχουμε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις την ίδια ημέρα» δηλώνει στο CNN ο Σουτάν Γκοέλ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο London School of Economics. Το ISIS, προσθέτει, «διαδίδει το μήνυμα, κάνει γνωστό το δόγμα του, ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ