Την ελπίδα το αδιέξοδο σχετικά με το ελληνικό ζήτημα να ξεπεραστεί στο Eurogroup της Πέμπτης, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Α.Μέρκελ. «Δυστυχώς δεν έχω πολλά νεότερα για την Ελλάδα» είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους, τονίζοντας όμως ότι αντιλαμβάνεται ως «καθήκον της» να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνεται στο Eurogroup. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά νεότερα. Για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε στις συζητήσεις μας σήμερα ότι θα επικεντρωθούμε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη το απόγευμα».

Ωστόσο η Μέρκελ συμπλήρωσε ότι «εκεί μπορεί να αποφασιστεί κάτι μόνο αν υπάρξει μια κοινή πρόταση με την Ελλάδα που θα εκπληρώνει τους όρους».

«Έχω συγκεντρώσει όλη την ενέργειά μου στο να βοηθήσω τους τρεις θεσμούς για να βρεθεί λύση με την Ελλάδα» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Αυτό αντιλαμβάνομαι ως καθήκον μου. Θέλω να κάνω ότι είναι δυνατόν για να κρατήσω την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χθες, Δευτέρα, που είπε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη» υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δράση.

«Πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά. Υπάρχει λίγος χρόνος», τόνισε ο Ολάντ, ρίχνοντας όμως το μπαλάκι στην Αθήνα. Η μπάλα βρίσκεται σαφώς στο γήπεδο της Ελλάδας, είπε, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που επίσης όμως κατέστησε σαφές ότι «ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα πολύ σύντομα, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης». Σε περίπτωση Grexit θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο Ντράγκι.

Νέα παρέμβαση υπήρξε και από τον Λευκό Οικό, με τον εκπρόσωπο Τζος Έρνεστ να εκφράζει την αισιοδοξία των ΗΠΑ ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της, χρειάζεται να εργαστούν ταχύτατα ώστε να οριστικοποιήσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Έρνεστ.

Την ίδια στιγμή βέβαια δεν λείπουν οι σκληρές δηλώσεις για την «Ελλάδα που κούρασε», δημοσιεύματα και αναλύσεις του ξένου Τύπου για το μικρό κόστος ενός grexit και για την εξοικείωση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών με αυτό το ενδεχόμενο, οι πληροφορίες για κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και χρεοκοπίας της Ελλάδας, εάν αποτύχει και αυτό το Εurogroup.

Οι αντιφατικές αυτές δηλώσεις και πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει ελπίδα για εξεύρεση λύσης και σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αλλά και σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των εταίρων δείχνουν αν μην τι άλλο την πολυπλοκότητα του ζητήματος, καθώς και τη σύγκρουση που υπάρχει στο εσωτερικό των χωρών εταίρων ως προς το ποια είναι η καταλληλότερη λύση για την Ελλάδα και κυρίως για την ευρωζώνη.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ