Ελισάβετ Σταμοπούλου

Όσες φορές και να τη δει κανείς συγκινείται. «Η Μελωδία της Ευτυχίας», που το χειμώνα ανέβηκε στο Παλλάς, κάνει μερικές επιλεγμένες στάσεις σε όλη την Ελλάδα, με παλιούς και νέους συντελεστές.

Η τραγουδίστρια Demy βρίσκεται στο ρόλο της Μαρίας Φον Τραπ, ο Άκης Σακελλαρίου συνεχίζει στο ρόλο του πλοιάρχου Φον Τραπ, η Ναταλία Δραγούμη παίζει τη Βαρώνη και ο Γιώργος Τζαβάρας τον Μαξ Ντεβάιλερ. Τη σκηνοθεσία καθώς και την απόδοση του κειμένου και των στίχων στα ελληνικά υπογράφει η Θέμιδα Μαρσέλλου.

Η σκηνοθέτις, όπως φάνηκε, επέλεξε να ακολουθήσει την ομώνυμη ταινία στον τρόπο που εναλλάσσονται οι σκηνές.

Η «Μελωδία της Ευτυχίας», που έχει βραβευτεί με πέντε Όσκαρ σημειώνοντας εισπρακτικό ρεκόρ, αφηγείται την ιστορία μιας καλόγριας που αφήνει το μοναστήρι για να φροντίσει τα επτά παιδιά ενός χήρου αξιωματικού του Ναυτικού.

Βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της γκουβερνάντας, «The Trapp family singers», αμφιβολίες όμως είχε προκαλέσει κατά το παρελθόν δήλωση της Μαρία Φον Τραπ, ενός από τα επτά αδέρφια της οικογενείας. Σύμφωνα με τη δήλωση, η ταινία –  μιούζικαλ αποτελούσε εξωραϊσμένη εκδοχή της πραγματικότητας.

Εκτός από αγάπη, στοργή, τραγούδια αφέλεια και παιδικότητα, η αληθινή αυτή ιστορία περιλαμβάνει και πολιτικές αμυχές, φόβους και ναζισμό. Συγκεκριμένα, εκτυλίσσεται σε μια εποχή που η προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία έδιωξε την οικογένεια Φον Τραπ από τη χώρα. Και αυτό γιατί ο πλοίαρχος αρνήθηκε να κρεμάσει τη γερμανική σημαία σπίτι του και να υπηρετήσει σε γερμανικό υποβρύχιο.

Η οικογένεια ακολούθησε το δρόμο της φυγής. Διέφυγε για τις ΗΠΑ με άδειες τσέπες, αλλά με αστείρευτο μουσικό ταλέντο στις αποσκευές της.

Στην παράσταση δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο εύθυμο κομμάτι της ιστορίας. Με ακρίβεια αναπαρίσταται ο δεσμός μεταξύ της γκουβερνάντας Μαρία και των επτά παιδιών. Η μουσική, παράλληλα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με τα τραγούδια που ερμηνεύονται να φέρνουν στο μυαλό του θεατή τη θρυλική Τζούλι Άντριους.


Πρόγραμμα περιοδείας


19/8/2015 Ρόδος Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου
20/8/2015 Ρόδος Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου
26/8/2015 Παπάγου Δημοτικό Κηποθέατρο
27/8/2015 Γιάννενα Θέατρο Ε.Η.Μ 
28/8/2015 Βέροια Θέατρο Αλσους Μελίνα Μερκούρη
29/8/2015 Κατερίνη Αρχαίο Θέατρο Δίου
8/9/2015 Θεσσαλονίκη Θέατρο Δάσους 
9/9/2015 Λάρισα Κηποθέατρο Αλκαζάρ
10/9/2015 Βόλος Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα»
16/9/2015 Πειραιάς Βεάκειο Θέατρο

entertainment.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας