Η Ελλάδα βρίσκεται σε τραπεζικό πανικό. Και ιδού η απόδειξη, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph: η αύξηση των πωλήσεων των αυτοκίνητων άγγιξαν το 47% τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν ο 20ός κατά σειρά μήνας που οι πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων σημείωσαν άνοδο.

Το σημαίνει αυτό; Οι πολίτες μίας χώρας σε χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει η Telegraph, ανησυχούν για τα χρήματά τους, τα οποία εφόσον βρίσκονται σε τράπεζες ενδέχεται είτε να παγιδευτούν είτε να χαθούν λόγω αφερεγγυότητας. Με αυτό το φόβο, οι πολίτες προτιμούν να ξοδέψουν οι ίδιοι τα χρήματά τους και στις περισσότερες περιπτώσεις τα επενδύουν στην αγορά αυτοκινήτου.

Αυτό, σύμφωνα πάντα με την Telegraph, μπορεί να καταστήσει υπό προϋποθέσεις τα στοιχεία για τις πωλήσεις οχημάτων ένα έμμεσο μέτρο της χρηματοπιστωτικής αναταραχής. Η πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Εξωτερικό, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οπότε βγάζουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες και τα ξοδεύουν σε «σκληρά» περιουσιακά στοιχεία.

Τον Δεκέμβριο, οπότε κηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, οι μηνιαίες πωλήσεις αυτοκινήτων εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 70%. Εκτοτε, η συνολική αξία των καταθέσεων έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 15%, ενώ μόνο τον Απρίλιο, άλλα 7 δισ. ευρώ «βγήκαν» από τη χώρα.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί κατά την οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας, στα τέλη του περασμένου έτους, οπότε οι Ρώσοι στράφηκαν σε πολυτελείς αγορές, μεταξύ αυτών και αυτοκίνητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας ωστόσο, σημειώνει η Telegraph, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι κερδισμένη της ιστορίας είναι η γερμανική βιομηχανία, αφού οι ελληνες καταναλωτές έχουν μία προτίμηση στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ