Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γκαρές: Ο Σύρος που έριχνε προειδοποιητικές για να μη σκοτώσει

Γκαρές: Ο Σύρος που έριχνε προειδοποιητικές για να μη σκοτώσει

Ο 24χρονος Γκαρές από τη Συρία έχει μόλις φτάσει στη Λέρο από το Φαρμακονήσι. Από την αυλή του Λιμεναρχείου με νωπά ακόμη ρούχα, περιγράφει την κόλαση που έζησε. «Δεν ήθελα να πολεμήσω. Ούτε καν να καταταγώ στο στρατό. Με πίεσε ο πατέρας μου να πάω... Παρά τις διαταγές, προσπαθούσα πάντα να ρίχνω προειδοποιητικές βολές για να δώσω χρόνο σε κάποιον να ξεφύγει» λέει.

Ο 24χρονος Γκαρές από τη Συρία έχει μόλις φτάσει στη Λέρο από το Φαρμακονήσι. Από την αυλή του Λιμεναρχείου με νωπά ακόμη ρούχα, περιγράφει την κόλαση έζησε.

«Δεν ήθελα να πολεμήσω. Ούτε καν να καταταγώ στο στρατό. Με πίεσε ο πατέρας μου να πάω. Μπήκα το 2010 και λίγο πριν λήξει η θητεία μου, ξέσπασε ο πόλεμος. Με κράτησαν για δύο επιπλέον χρόνια. Ήμασταν απλά οι αναλώσιμοι του πολέμου. Σε κάθε επίθεση, σε κάθε επιχείρηση μας έστελναν στην πρώτη γραμμή. Σήμερα δεν έχει μείνει σχεδόν κανείς από όσους ήμασταν μαζί».

Είναι μία από τις πολλές ιστορίες προσφύγων που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Γιατί πολεμούσαμε; Οι περισσότεροι στρατιώτες ούτε που καταλάβαιναν τι συμβαίνει. Απλά ακολουθούσαν εντολές από φόβο. Μία φορά μας έστειλαν σε μια μάχη χωρίς καμία προστασία. Αρνηθήκαμε να υπακούσουμε. Ο ταγματάρχης τότε ρώτησε ποιος δεν ήθελε να πάει. Τρεις σήκωσαν το χέρι τους. Την ίδια στιγμή τους έστειλαν στη φυλακή. Οι υπόλοιποι γυρίσαμε στη μάχη χωρίς δεύτερη κουβέντα. Προτιμούσαμε να σκοτωθούμε ακαριαία με μία σφαίρα από το να υποφέρουμε έναν αργό και εξευτελιστικό θάνατο από βασανιστήρια σε αυτό το φριχτό μέρος».

Τον Απρίλιο του 2013 ο Γκαρές μην αντέχοντας άλλο προσπάθησε να δραπετεύσει αλλά τον έπιασαν. Πέρασε ένα μήνα στη στρατονομία σε ένα κελί 16 τ.μ. μαζί με 150 ακόμη άτομα. «Αν μιλούσαμε ταυτόχρονα σίγουρα κάποιος θα πέθαινε από ασφυξία γιατί δεν υπήρχε αρκετός αέρας. Ούτως ή άλλως δεν μας επέτρεπαν να μιλάμε. Αν έπιαναν κάποιον να μιλάει τον έβγαζαν το βράδυ και τον βασάνιζαν. Κάποιοι δεν γύρισαν ποτέ».

«Στο δικαστήριο ισχυρίστηκα ότι δεν έφευγα αλλά επέστρεφα και έτσι με έστειλαν πίσω στη μονάδα μου αφού πρώτα πέρασα κάποιες μέρες στο νοσοκομείο για να συνέλθω από τα βασανιστήρια. Ήμασταν στη Χομς. Τέσσερις μέρες αργότερα, στη μάχη της Al Qusayr στα συριολιβανέζικα σύνορα, με χτύπησε μια σφαίρα στον ώμο και έσκασε μία χειροβομβίδα δίπλα μου. Μας είχαν στείλει σε βέβαιο θάνατο χωρίς να ανοίξουν καν δρόμο διαφυγής».

Ο Γκαρές δεν θα ξεχάσει ποτέ τις στιγμές που έζησε στο σπίτι όπου μετέφεραν όλους τους τραυματίες. «Τις πρώτες έξι ώρες ήμασταν περίπου 90 άτομα. Από εκεί και πέρα έχασα το λογαριασμό. Έφερναν συνέχεια κι άλλους. Εγώ πονούσα τόσο που δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο. Ήταν σαν να μου είχαν κόψει και τα δύο μου πόδια. Για τρεις μέρες έρχονταν, μας έδιναν αντιβιοτικό και έφευγαν. Και εμείς περιμέναμε. Αυτοί που τελικά επιζήσαμε, μεταφερθήκαμε μέσω Λιβάνου στο νοσοκομείο της Δαμασκού».

Το όνειρο της Ευρώπης

Απώτερος στόχος του Γκαρές είναι η Γερμανία με την ελπίδα αργότερα να καταφέρει να τραβήξει και την οικογένειά του, που όπως λέει, έχει χάσει τα πάντα σε αυτόν τον πόλεμο. «Ο πατέρας μου έχει πεθάνει. Η μητέρα μου με τη μία από τις τέσσερις αδερφές μου και τον αδερφό μου ζουν πλέον με 100 δολάρια το μήνα. Ούτε που μπορώ να φανταστώ πώς τα βγάζουν πέρα».

Το πρώτο μέρος του ταξιδιού του ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2014 όταν πέρασε από την Τουρκία στο Φαρμακονήσι. Στη θάλασσα έσωσε έναν άνθρωπο από βέβαιο πνιγμό. Τον ρωτάω πώς ένιωσε, μετά από τόσο θάνατο, να σώζει κάποιον.

«Μα είναι κάτι που έχω κάνει πολλές φορές. Παρά τις διαταγές, προσπαθούσα πάντα να ρίχνω προειδοποιητικές βολές για να δώσω χρόνο σε κάποιον να ξεφύγει. Κάθε στιγμή του πολέμου είχα τη φράση της μητέρας μου στα αυτιά μου «προσπάθησε να μη σκοτώσεις και να μη σκοτωθείς». Τώρα τουλάχιστον, μπορεί κι αυτή επιτέλους να κοιμάται χωρίς να φοβάται για μένα. Κι εγώ προσεύχομαι να μας συγχωρήσει ο Θεός για αυτά που αναγκαστήκαμε να κάνουμε».

«Πώς βλέπω το μέλλον; Στο μόνο που ελπίζω είναι να μπορέσω σύντομα να κοιμηθώ ξανά ήρεμος. Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είναι σαν να ζω μια διεστραμμένη φάρσα όπου κάποιος με ρίχνει από τη μία παγίδα στην άλλη. Πρέπει να φτάσω στην Ευρώπη για να ξεκουραστώ ή να πεθάνω και να ησυχάσω για πάντα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024