Οτιδήποτε εμποδίζει την ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς -και την εισροή 260 δισ. ευρώ το χρόνο- ζήτησαν να εξαλειφθεί οι ευρωβουλευτές, εγκρίνοντας μια εκτενή πρόταση, με 384 ψήφους υπέρ, 174 κατά και 56 αποχές.

Μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης στην αγορά», καλώντας την Κομισιόν να εξετάσει την αποδέσμευση της δραστηριότητας αυτής από άλλες εμπορικές υπηρεσίες. Η Google κατέχει το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς στην διαδικτυακή αναζήτηση, και η Κομισιόν επί χρόνια εξετάζει καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την επιβολή των ευρωπαϊκών κανονισμών στις εταιρίες διαδικτυακής αναζήτησης, «η διαδικτυακή αγορά αναζήτησης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού στην ενιαία ψηφιακή αγορά και εκφράζει ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της Επιτροπής να διερευνήσει περαιτέρω τις πρακτικές των μηχανών αναζήτησης.»

Επιπρόσθετα, το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή «να αποτρέψει κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης», τονίζοντας ότι «απαιτείται αμεροληψία και διαφάνεια στον ευρετηριασμό, την αξιολόγηση, την παρουσίαση και την ταξινόμηση του περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης».

Δεδομένου ότι οι μηχανές αναζήτησης «μπορεί να εξελιχθούν σε ρυθμιστές της πρόσβασης» αλλά και λόγω της δυνατότητάς τους «να αξιοποιούν εμπορικά τη δευτερογενή εκμετάλλευση των πληροφοριών που λαμβάνουν» οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Επιτροπή «να εξετάσει προτάσεις για την αποδέσμευση των μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες, ως μακροπρόθεσμο μέσο».
{{{related}}}

Το πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να εφαρμόζεται η «ίση μεταχείριση στη διακίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς ή παρεμβολές» και καλούν τα κράτη μέλη να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των τηλεπικοινωνιών, το οποίο «θα θέσει τέρμα στις χρεώσεις περιαγωγής στο εσωτερικό της ΕΕ, θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου όσον αφορά την ουδετερότητα του δικτύου, και θα βελτιώσει την προστασία των καταναλωτών στην ψηφιακή ενιαία αγορά».

Κοινά πρότυπα για το cloud computing

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση των διεθνών προτύπων και προδιαγραφών για το cloud computing, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα σέβεται την προστασία της ιδιωτικής ζωής, θα είναι αξιόπιστο και προσιτό, διαλειτουργικό, ασφαλές και ενεργειακά αποδοτικό.

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο