Σειρά παρεμβάσεων για να εκλείψει το «φακελάκι» προτείνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας. Σύμφωνα με την Ένωσή τους, βασικό μέτρο διαφάνειας είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προγραμματίζονται τα χειρουργεία.

Οι γιατροί προτείνουν, τα περιστατικά να προγραμματίζονται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Αναφέρουν πως η αναμονή για σοβαρές περιπτώσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 20 μέρες ενώ για λιγότερο επείγοντα περιστατικά θέτουν ως μέγιστο όριο αναμονής τους 3 μήνες.

«Θα πρέπει να κατοχυρωθεί μια διαδικασία που ο κάθε πολίτης θα ξέρει ότι η σειρά του στην λίστα καθορίζεται με αυτό το κριτήριο και όχι με το αν θα πληρώσει ή όχι», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει ακόμη να αλλάξει και η λογική της επιλογής γιατρούς και ιδανικά τα χειρουργεία να προγραμματίζονται ανά κλινική και όχι ανά γιατρό. Προτείνεται δηλαδή η κατανομή των ασθενών στους χειρουργούς να γίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και την εμπειρία κάθε γιατρού.

Προτείνεται ακόμη να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, ώστε οι ασθενείς να μην κατευθύνονται στα χειρουργεία μέσω αυτών και μέσω της προσωπικής (απογευματινής) επαφής με τον εκάστοτε χειρουργό.

Από 50 έως 20.000 το «φακελάκι» στα χειρουργεία

Μειωμένο, λόγω κρίσης, αλλά «ζωντανό» παραμένει το φακελάκι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στην τελευταία σχετική έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, πάνω από 12.000 Έλληνες δήλωσαν ότι τους ζητήθηκαν χρήματα για να εξυπηρετηθούν στο ΕΣΥ.

Κατά μέσο όρο, τα «δωράκια» στα νοσοκομεία φτάνουν τα 1088 ευρώ.

Για τις χειρουργικές επεμβάσεις, η «ταρίφα» κυμαίνεται από 50 έως και 20.000 ευρώ ενώ στις αμοιβές των γιατρών οι παράνομες πληρωμές ξεκινούν από τα 30 για να φτάσουν και τις 30.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ