Η Ντίλμα Ρουσέφ του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) είναι η νικήτρια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, εξασφαλίζοντας το 42% των ψήφων, έναντι 35% για τον Αέσιο Νέβες των Σοσιαλδημοκρατών (PSDB).

Η Μαρίνα Σίλβα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB), φαβορί για αρκετές εβδομάδες ακόμα και για την πρωτιά, έμεινε τελικά στην τρίτη θέση με ποσοστό 21%, ανάλογο με εκείνο των εκλογών του 2010.

«Οι πολίτες εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους στα φαντάσματα του παρελθόντος, στην ανεργία και την ύφεση» δήλωσε η πρόεδρος, υποσχόμενη να συνεχίσει -εφόσον εκλεγεί στις 26 Οκτωβρίου- την πολιτική της αναδιανομής εισοδήματος.

Περισσότερο και από ικανοποιημένος με το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο Αέσιο Νέβες, ο οποίος επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τη δυναμική των τελευταίων ημερών, όταν από την τρίτη στην οποία είχε «κολλήσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν δεύτερος στις προτιμήσεις των πολιτών.

Ο Νέβες κυριολεκτικά «αναστήθηκε» πολιτικά, κερδίζοντας μάλιστα στην πολιτεία του Σάο Πάολο, όπου ψηφίζει σχεδόν 1 στους 4 Bραζιλιάνους.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες που στήριξαν την Μαρίνα Σίλβα να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Η ίδια η Σίλβα κατάφερε και πάλι να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε η δυναμική της.

Ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου και η προεκλογική περίοδος μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι κάλπες για τα περίπου 142 εκατομμύρια ψηφοφόρων θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι στην πολιτική και την οικονομία: αυτός της Ντίλμα Ρουσέφ με τις πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και ενίσχυσης των φτωχότερων και αυτός του Αέσιο Νέβες, σαφώς φιλικότερου στον ιδιωτικό τομέα.

Όσο για τους πολίτες που εμπιστεύθηκαν την Σίλβα, το βέβαιο είναι ότι δεν αποτελούν ένα μπλοκ ψήφων που θα κατευθυνθεί μαζικά προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, ακολουθώντας τη γραμμή που θα αποφασίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSB).

Σαφέστατα ένα κομμάτι από αυτό το 21% βρίσκεται πιο κοντά στο κόμμα από το οποίο προέρχεται η Ντίλμα Ρουσέφ και ο Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, πρόεδρος μεταξύ 2003-2010 και πολιτικός μέντορας, τόσο της Ρουσέφ όσο και της Σίλβα.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων της Σίλβα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, που δηλώνουν κουρασμένοι (στην καλύτερη περίπτωση) από τις πολιτικές και τα σκάνδαλα που συχνά συνοδεύουν το κυβερνών κόμμα της Βραζιλίας και θα επιθυμούσαν την αλλαγή.

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι επόμενες 20 περίπου μέρες θα είναι ενδιαφέρουσες.

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ