Πριν πληρώσετε για ένα iPad ή iPhone από δεύτερο χέρι «σε άριστη κατάσταση» -και εάν υποθέσουμε ότι έχει iOS 7 ή iOS 8-, έχετε μια ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας είναι… άχρηστο «μετά την απομάκρυνσή σας από το ταμείο». Πρέπει να βρείτε τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής που πωλείται -χαραγμένος στην πίσω όψη της θήκης των iPad, στην υποδοχή της κάρτας SIM σε iPhone- και να επισκεφτείτε το https://www.icloud.com/activationlock/ για να δείτε εάν η συσκευή είναι κλειδωμένη από τον ιδιοκτήτη της και πολύ πιθανά, άχρηστη για σας. Εάν η συσκευή είναι κλειδωμένη και ο ιδιοκτήτης της είναι μπροστά σας, θα πρέπει πρώτα να αποσυνδέσει την συσκευή από το Apple ID και το password του.

Μετά την έκδοση iOS 8, το Κλείδωμα ενεργοποιείται αυτόματα στις συσκευές της Apple, με αποτέλεσμα εάν οι κάτοχοι χάσουν τις συσκευές τους, αυτές χάνουν την αξία μεταπώλησής τους. Οι νέοι κάτοχοι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το σβήσιμο της συσκευής, μετά το οποίο η συσκευή κλειδώνεται.

Με το Activation Lock, οι νέοι κάτοχοι δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν ξανά την συσκευή εκτός εάν επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη, αποκρινόμενοι στο μήνυμα που ενδεχομένως έχει φροντίσει να εμφανίζεται σε περίπτωση απώλειας.

Δείτε τις οδηγίες που δίνει η Apple για το Κλείδωμα ενεργοποίησης, το επονομαζόμενο kill switch που θα αποτελεί από τον Ιούλιο του 2015 υποχρέωση των κατασκευαστών smartphone και tablet τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Στο iOS 8, το Activation Lock είναι ενεργοποιημένο
εκ κατασκευής, στο iOS 7 όμως η λειτουργία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από τον κάτοχο, την έκδοση με την οποία η λειτουργία προστέθηκε ως ασπίδα στην μάστιγα των κλοπών smartphone στις ΗΠΑ. 

«Activation Lock is enabled automatically when you use Find My iPhone on a device using iOS 7 or later.

To turn on Find My iPhone on your device:

  1. Tap Settings.
  2. Tap iCloud.
  3. Sign in with your Apple ID, if necessary.
  4. Turn on Find My iPhone.»

Το Κλείδωμα Ενεργοποίησης που διατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει ήδη φέρει αποτελέσματα: -19% στις κλοπές iPhone και iPad στην Νέα Υόρκη τους πρώτους πέντε μήνες του 2014, -38% στις κλοπές iPhone στο Σαν Φρανσίσκο μέσα στους έξι πρώτους μήνες διάθεσης της λειτουργίας.

Η λύση που δεσμεύτηκε να δώσει η Google στο πρόβλημα των συχνά βίαιων επιθέσεων για ένα τηλέφωνο, έστω «smart», θα υλοποιηθεί στην επόμενη έκδοση του Android, Android 5, Lollipop:

Πάντως, σημειώστε πως οι ειδικοί σημειώνουν ότι το πλέον σημαντικό μυστικό σας είναι τα στοιχεία εισόδου σας στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε. Κι αυτό καθώς, εάν κανείς αποκτήσει πρόσβαση στο e-mail σας, μπορεί να βρει πολλά για σας, ιδιαίτερα εάν έχετε κάνει το συνηθισμένο σφάλμα: χρησιμοποιείτε τα ίδια στοιχεία login/password σε πολλές υπηρεσίες;

Δείτε ένα από τα ευτράπελα:

  • Εισβολείς ζητούν $100 για να ξεκλειδώσουν iPhone, iPad και Mac στην Αυστραλία Χρήστες συσκευών της Apple από την Αυστραλία καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται από άγνωστους να καταθέσουν λύτρα 100 ευρώ ή δολάρια για να τους ξεκλειδώσουν το iPhone, το iPad ή και το Mac τους. Το κλείδωμα των συσκευών έγινε από απόσταση και αποδίδεται από πολλούς στην επαναλαμβανόμενη χρήση των ίδιων στοιχείων εισόδου σε πολλαπλούς δικτυακούς τόπους και στο iCloud.

Διαβάστε επίσης:

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr