Την τακτική της… υπομονής επιλέγει, με την καθοδήγηση του Πεκίνου, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ μπροστά στους διαδηλωτές που δεν φεύγουν από τους δρόμους και απειλούν με καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Η Κίνα σκληραίνει τη ρητορική της απέναντι στις διαδηλώσεις ενώ ο κυβερνήτης φέρεται διατεθειμένος να αφήσει τις διαδηλώσεις να φθαρούν από τον χρόνο και τους σκληρούς τόνους του Πεκίνου.

Καταγγελίες θέλουν τις κινεζικές αρχές να έθεσαν υπό κράτηση «αλληλέγγους» στην ηπειρωτική Κίνα.

Το τελεσίγραφο όσων έχουν βγει στους δρόμους είναι θεωρητικά ακόμη σε ισχύ και οι διαδηλωτές απειλούν με κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων εάν δεν παραιτηθεί ο Λιουνγκ Τσουν-Γινγκ.

Πηγές του στενού του περιβάλλοντος του κυβερνήτη ωστόσο διαμηνύουν, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι ο Λιουνγκ θα συνεχίσει αυτό που κάνει αυτές τις ημέρες: Να καλεί σε διάλυση των διαδηλωτών και τίποτε άλλο, εάν η κατάσταση στους δρόμους δεν πάρει βίαιη τροπή.

Η αστυνομία είχε ήδη αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή μετά την ένταση του Σαββατοκύριακου.«Εάν δεν υπάρξει κάποια χαοτική κατάσταση, δεν θα στείλουμε τις δυνάμεις καταστολής, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ειρηνικά, ακόμη κι αν χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες» ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η στρατηγική είναι, όπως γράφουν η Washington Post, πως ο αριθμός των διαδηλωτών στους δρόμους θα μειωθεί όσο περνούν οι ημέρες, όπως και η υποστήριξη των πολιτών στις κινητοποιήσεις όσο τραβούν σε μάκρος και μπλοκάρουν την οικονομική ζωή της πόλης.

Την αντιμετώπιση αυτή, γράφει η Wall Street Journal σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται, την έχει «συστήσει» στον Λιουνγκ η κινεζική κυβέρνηση. «Το Πεκίνο έχει στείλει γραμμή στον κ. Λιουνγκ, δεν μπορείς να ανοίξεις πυρ, πρέπει να το χειριστείς ειρηνικά» αναφέρει ο αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα.

Καταγγελίες για συλλήψεις αλληλέγγυων στην Κίνα

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το Πεκίνο κρατά αυστηρή στάση όσον αφορά το πεδίο της ηπειρωτικής Κίνας. Στις αναφορές στα ΜΜΕ -περιορισμένες τις τελευταίες ημέρες, και ενώ οι φωτογραφίες από τους δρόμους της Κίνας δεν φτάνουν καν μέχρι τις σελίδες των εφημερίδων, τις τηλεοράσεις ή το Διαδίκτυο- επαναλαμβάνεται με όλο και σκληρότερο τρόπο πως οι διαδηλώσεις είναι «παράνομες» και «απειλούν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».

Το πρωτοσέλιδο άρθρο της επίσημης εφημερίδας του ΚΚΚ υπογραμμίζει την Πέμπτη ότι πως η κινεζική ηγεσία είναι «απολύτως ικανοποιημένη» με τον Λιουνγκ ενώ κατακεραυνώνει τις «παράνομες δραστηριότητες» των διαδηλωτών, κατηγορώντας τους πως «απειλούν να βυθίσουν στο χάος την περιοχή».

Η σκληρή ρητορική ακολουθεί τις ανάλογες αναφορές του κινέζου ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκον την προηγούμενη ημέρα.

Μεταξύ άλλων, οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων ανέφεραν την Τετάρτη πως τέθηκαν υπό κράτηση περίπου 20 άτομα στην ηπειρωτική Κίνα που είχαν εκδηλώσει αλληλεγγύη με τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Oι καταγγελίες της οργάνωσης Chinese Human Rights Defenders, όπως τις μεταφέρουν οι New York Times, αφορούν είτε ανθρώπους που παρέστησαν σε μικρές συγκεντρώσεις στην ηπειρωτική Κίνα είτε πήραν μέρος σε διαδικτυακή «εκστρατεία αλληλεγγύης».

Η τελευταία αφορά ανάρτηση φωτρογραφιών ανθρώπων που ξυρίζουν το κεφάλι τους και κάνουν το σήμα της νίκης.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι περίπου 20 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση από την αρχή της εβδομάδας και άλλοι 60 δέχθηκαν την «επίσκεψη» της αστυνομίας.

Τα πιο διαδεδομένα hashtag στο Twitter είναι:

  • #hongkongprotests
  • #umbrellarevolution ή σκέτο #umbrella
  • #occupycentral και #occupyHK

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ