Έτοιμες να προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εμφανίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιώντας τη Μόσχα να πάψει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για το εμπάργκο εισαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων που επέβαλε η Μόσχα. Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο συνόδου την επόμενη εβδομάδα.

Στην Ουάσινγκτον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Κοέν προειδοποίησε ότι αν η Ρωσία δεν αλλάξει πολιτική στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις. Το ίδιο θα συμβεί, όπως είπε, σε δημοσιογράφους, εάν επιβεβαιωθεί φημολογούμενη συμφωνία πετρέλαιο-έναντι-τροφίμων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε επίσης ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και τα αντίμετρα του Βλαντιμίρ Πούτιν θα γυρίσουν μπούμερανγκ, επιδεινώνοντας τις συνέπειες αυτές.

«Τα αντίποινα εναντίον δυτικών εταιρειών ή κρατών θα βαθύνουν τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά την οικονομία της» δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φέρμαν.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το εμπάργκο στις εισαγωγές θα ενισχύσει τον πληθωρισμό «πλήττοντας την αγοραστική δύναμη των ρώσων πολιτών», προσθέτοντας ότι οι ρωσικές ενέργειες και η απάντηση της Δύσης «έκαναν την αδύναμη ρωσική οικονομία ακόμα πιο αδύναμη».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον ΠΟΕ για το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές πολλών προϊόντων από την Ευρώπη. «Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία, εξετάζεται αυτή η λύση. Θα υπερασπιστούμε τους παραγωγούς μας χρησιμοποιώντας νόμιμα μέσα», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα Βιγκάουντας Ουσάκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμπάργκο της Μόσχας θα «τιμωρήσει κυρίως τους ρώσους καταναλωτές», καθώς το 40% των αγροτοδιατροφικών προϊόντων που εισάγει η χώρα προέρχεται από την ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά παραδέχθηκε ότι και η ΕΕ θα επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή.

Η όλη κατάσταση θα εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια μίας συνόδου την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ έπειτα από επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας. «Αν είναι απαραίτητο» στη συνέχεια θα συγκληθεί ένα άτυπο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.

«Αρχικά θα εκτιμήσουμε τα πράγματα (…) και θα λάβουμε αποφάσεις μόλις έχουμε εκτιμήσει πλήρως τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων αυτών που έκανε η Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. «θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για τους Γάλλους και τους ευρωπαίους παραγωγούς. Υπάρχουν επιπτώσεις και υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

«Το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία»

«Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία» και «να υποστηρίζει τους αυτονομιστές», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines δείχνει «τις συνέπειες αυτής της ανεύθυνης υποστήριξης».

«Η ελευθερία και το μέλλον της Ουκρανίας δέχονται επίθεση», είπε ο Ράσμουσεν. «Η υποστήριξη της Ρωσίας στους αυτονομιστές συνεχίζεται. Έχει ενταθεί σε ό,τι αφορά την κλίμακά της και το πόσο εξελιγμένη είναι», συνέχισε.

Ο Ράσμουσεν απαίτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να κάνει «βήματα πίσω από το χείλος» του γκρεμού. Η Ρωσία «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ειρηνευτική δράση ως ένα πρόσχημα για να κάνει πόλεμο», επέμεινε.

Όpως ανακοινώθηκε ο Πέτρο Ποροσένκο θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του NATO τον Σεπτέμβριο. «Σε μια ένδειξη της σθεναρής υποστήριξης και αλληλεγγύης μας αποφασίσαμε να έχουμε μια ειδική συνάντηση με την Ουκρανία στην επικείμενη σύνοδο του NATO», εξήγησε ο Ράσμουσεν.

Σχεδιάζονται επίσης «περισσότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μεγαλύτερη συνεργασία, πιο πολλή κοινή εκπαίδευση και επιμόρφωση», ενώ μίλησε περί «μακροπρόθεσμης βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας».

* Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων φέρεται να έκανε αναφορά για κατάρριψη καταδιωκτικού αεροσκάφους που πετούσε σε χαμηλό ύψος, 40 χλμ ανατολικά του Ντονέτσκ, κοντά στον τόπο της συντριβής του μαλαισιανού Boeing. Η είδηση αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters