Με τον πατέρα του 16χρονου Παλαιστίνιου, Μοχάμεντ Αμπού Κντέιρ, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και τον αποτροπιασμό του για την φρικτή δολοφονία του γιου του.

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πατέρα του 16χρονου ότι οι δράστες θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

«Θέλω να σας εκφράσω τον αποτροπιασμό μου και αυτό των πολιτών του Ισραήλ για την ειδεχθή δολοφονία του γιου σας, την οποία καταδικάζουμε. Ενεργήσαμε άμεσα για να συλλάβουμε τους δολοφόνους. Θα δικαστούν και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου σε όλη τους την έκταση. Η δολοφονία του παιδιού σας είναι ειδεχθής και προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε άνθρωπο» δήλωσε ο Νετανιάχου στον Χουσέιν Αμπου Χντέιρ, τον πατέρα του Παλαιστίνιου.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε, την επομένη της σύλληψης έξι ισραηλινών εξτρεμιστών για τη δολοφονία του 16χρονου.

Η κράτηση των έξι υπόπτων έχει παραταθεί για έξι ημέρες. Το κίνητρο θεωρείται πλέον ασφαλώς «εθνικιστικό», σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ η αστυνομία δεν αποκλείει να προχωρήσει και σε άλλες συλλήψεις προσώπων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τρεις από τους έξι συλληφθέντες ομολόγησαν.

Ο 16χρονος απήχθη στις 2 Ιουλίου στη γειτονιά Σουάφατ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η σορός του βρέθηκε καμένη ολοσχερώς, μερικές ώρες αργότερα κοντά σε δάσος.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας, ο έφηβος κάηκε ζωντανός.

Ο θάνατός του προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν σε αραβικές πόλεις και χωριά του Ισραήλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και ο διάδοχός του, Ρεουβέν Ρίβλιν, δεσμεύτηκαν σε κοινό άρθρό τους που δημοσιεύει η εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ότι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη στην έρευνα για τον θάνατο του Παλαιστίνιου.

Προειδοποιώντας ότι τα «λόγια μπορούν να σκοτώσουν», απευθύνουν έκκληση να τερματιστεί η υποκίνηση και από τις δύο πλευρές.

«Η αιματοχυσία θα σταματήσει μόνο όταν όλοι καταλάβουμε ότι είναι όχι η κακιά μας μοίρα να ζήσουμε μαζί, αλλά μάλλον το πεπρωμένο μας να συμβιώσουμε» γράφουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό