Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Για τα βαμπίρ, το γεύμα δεν είναι ποτέ πικρό

Για τα βαμπίρ, το γεύμα δεν είναι ποτέ πικρό

Οι νυχτερίδες βαμπίροι, ιπτάμενα τρωκτικά της Νοτίου Αμερικής που τρέφονται αποκλειστικά με αίμα θηλαστικών, έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της γεύσης. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μόνες γεύσεις που αντιλαμβάνεται η γλώσσα τους είναι το ξινό και το αλμυρό.

Οι νυχτερίδες βαμπίροι, ιπτάμενα τρωκτικά της Νοτίου Αμερικής που τρέφονται αποκλειστικά με αίμα θηλαστικών, έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της γεύσης. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μόνες γεύσεις που αντιλαμβάνεται η γλώσσα τους είναι το ξινό και το αλμυρό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουχάν στην Κίνα ήταν περίεργοι να μάθουν αν η ιδιαίτερη δίαιτα των βαμπίρων οδήγησε σε μεταβολές της αίσθησης της γεύσης στην πορεία της εξέλιξης.

Ο Γουέι Χονγκ και ο Χουαμπίν Ζάο είχαν διαπιστώσει σε προηγούμενες μελέτες τους ότι και τα τρία γνωστά είδη βαμπίρων Αμερική έχουν χάσει την αίσθηση του γλυκού και του ουμάμι -τη γεύση που αφήνει το γλουταμινικό νάτριο, μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στη νέα τους μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στη βρετανική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, οι δύο ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι βαμπίροι έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό και την αίσθηση του πικρού.

Η γενετική μελέτη συνέκρινε εννέα γονίδια υποδοχέων της γεύσης στα τρία γνωστά είδη βαμπίρων και σε 11 άλλα είδη νυχτερίδων, τα οποία τρέφονται με νέκταρ, φρούτα ή έντομα.

Η σύγκριση έδειξε ότι οι βαμπίροι φέρουν γονίδια των υποδοχέων του πικρού που έχουν πάψει να λειτουργούν και έχουν μετατραπεί πλέον σε ψευδογονίδια. Μεταξύ των βαμπίρων, τα ψευδογονίδια αντιστοιχούν στο 47% του συνόλου των γονιδίων αυτής της ομάδας, ενώ στις υπόλοιπες νυχτερίδες το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται στο 4,3%.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η διατροφή αποκλειστικά με αίμα κατέστησε άχρηστη την αίσθηση του πικρού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αίσθηση του πικρού δείχνει να παραμένει, είναι όμως τόσο εξασθενημένη ώστε είναι απίθανο να παίζει ρόλο στην επιλογή τροφής.

Οι βαμπίροι, εξάλλου, δεν είναι τα μόνα θηλαστικά που έχασαν γευστικούς υποδοχείς. Πρόσφατη γενετική μελέτη έδειχνε ότι οι φάλαινες, τα δελφίνια και πιθανώς όλα τα κητώδη διατηρούν μόνο την γεύση του αλμυρού.

Όπως σχολίαζαν τότε οι ερευνητές, ο βασικός λόγος είναι ότι τα κητώδη καταπίνουν την τροφή τους αμάσητη, μια πρακτική που καθιστά σχεδόν άχρηστη την αίσθηση της γεύσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024