Τα καθήκοντα του προέδρου της Αιγύπτου ανέλαβε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ορκίστηκε την Κυριακή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την τετραετή θητεία του.

Ο Αλ-Σίσι ήταν, ως στρατηγός, επικεφαλής της ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι πέρυσι το καλοκαίρι και κέρδισε με ισχυρή πλειοψηφία, αλλά με μεγάλη αποχή, στις εκλογές που διεξήχθησαν αφότου το Κάιρο κήρυξε πόλεμο στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Στην πρώτη του ομιλία στους Αιγύπτιους δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι η «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και η αποκατάσταση της ασφάλειας, και διεμήνυσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία χαλαρότητα έναντι εκείνων που καταφεύγουν στη βία».

«Το να ηττηθεί η τρομοκρατία και να αποκατασταθεί η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα στην ερχόμενη φάση» τόνισε ο Αλ-Σίσι. Είπε πως θα εργαστεί για τη «συμφιλίωση», αλλά όχι με όσους έχουν «αίμα στα χέρια τους».

Η ορκωμοσία έγινε στο κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έξω από το οποίο -όπως και σε αρκετά κομβικά σημεία στο Κάιρο- είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα. Η ημέρα της ορκωμοσίας κηρύχθηκε εθνική αργία (η Κυριακή είναι εργάσιμη στην Αίγυπτο).

Την εκλογή του Σίσι έχουν αναγνωρίσει, εκτός από τις γειτονικές χώρες, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία, υπογραμμίζοντας την προθυμία να συνεργαστούν μαζί του με στόχο την οριστική έξοδο της Αιγύπτου από το πολιτικό αδιέξοδο.

Την Αθήνα αντιπροσώπευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ άλλων ηγετών, παρών ήταν και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόεδρος του 97%, αλλά μόνο στους μισούς Αιγύπτιους

Το 97% με το οποίο εξελέγη ο Σίσι είναι σχετικά παραπλανητικό: Η προσέλευση στην κάλπη δεν έφτασε το 50%, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που έχουν τεθεί εκτός νόμου και τα ηγετικά τους στελέχη είναι στη φυλακή, είχαν μποϊκοτάρει την κάλπη.

Ο νυν πρόεδρος βρισκόταν πίσω από την στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο (η εκλογή του οποίου το 2012 είχε γίνει με ελάχιστα μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες). Η χώρα την οποία καλείται να βγάλει από το αδιέξοδο ο Σίσι φαίνεται ότι παραμένει εξίσου διχασμένη.

Τυπικά, ο Σίσι είχε γίνει υπουργός Άμυνας στην μεταβατική κυβέρνηση που ακολούθησε -παίρνοντας ενδιάμεσα τον τίτλο του στρατάρχη- αλλά ουσιαστικά κρατούσε τα ηνία στη χώρα από τον εξοβελισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πολιτική σκηνή.

Η περίοδος που λήγει με την ανάληψη της προεδρίας από τον Σίσι είχε στιγματιστεί από επικρίσεις για την περιστολή ελευθεριών που αφορούσαν κυρίως τις συγκεντρώσεις. Όσον αφορά ειδικά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τέθηκαν εκτός νόμου ως τρομοκρατική οργάνωση ενώ σε βάρος των ηγετικών στελεχών τους (του Μόρσι μη εξαιρουμένου) γίνονται δίκες για το ποτάμι αίματος που είχε χυθεί στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ