Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Εμίρης: Nέα πνοή στις αποκρατικοποιήσεις δίνει η έξοδος στις αγορές

Γ.Εμίρης: Nέα πνοή στις αποκρατικοποιήσεις δίνει η έξοδος στις αγορές

Μεγάλοι, μακροπρόθεσμοι επενδυτές που μέχρι πρόσφατα απέφευγαν την Ελλάδα δείχνουν τώρα ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μετά την επάνοδο της χώρας στις αγορές και τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης, δηλώνει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Γ.Εμίρης, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ΟΛΠ. To ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει πια και το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης εταιρειών μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ από τον Νοέμβριο θα επιχειρήσει και το πρώτο πακέτο τιτλοποιήσεων ακινήτων, ύψους 350-500 ευρώ.

Μεγάλοι επενδυτές που μέχρι πρόσφατα απέφευγαν την Ελλάδα δείχνουν τώρα ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μετά την επάνοδο της χώρας στις αγορές και τα πρώτα δείγματα οικονομικής ανάκαμψης, είπε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

«Τα πράγματα έχουνε γενικώς βελτιωθεί. Το ενδιαφέρον ανακάμπτει και είναι ευρύτερο», είπε κ. Εμίρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Στους νέους επενδυτές συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και ταμεία που τοποθετούνται σε υποδομές και αναζητούν μακροπρόθεσμες και ασφαλείς επενδύσεις.

«Επισκεπτόμασταν και παλιότερα τέτοιους επενδυτές, αλλά βλέπουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση τώρα», είπε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, που διαχειρίζεται ένα από τα παγκοσμίως μεγαλύτερα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων ύψους 22,3 δισ. ευρώ έως το 2020.

Ενδεικτικό της θετικής αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα είναι ο ΟΛΠ, τόνισε ο κ. Εμίρης.

Έξι επενδυτικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής Cosco και του μεγαλύτερου διαχειριστή λιμανιών των ΗΠΑ, της Ports America, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το λιμάνι την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε και πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλές εταιρίες μεγάλου διαμετρήματος από ολόκληρη την υφήλιο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για ελληνική εταιρία.

Άλλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως λειτουργοί λιμένων και το καναδικό δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο PSP ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να αυξήσουν το ποσοστό τους σε διάφορες εταιρίες του Δημοσίου, όπως ο ΟΛΘ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), είπε ο Γ.Εμίρης.

«Η αναβάθμιση της χώρας και η πρόσβαση στις αγορές πυροδοτούν το ενδιαφέρον παραδοσιακών μακροπρόθεσμων επενδυτών που προσελκύονται από τέτοιου είδους επενδύσεις και που παλιότερα δεν έρχονταν», δήλωσε.

Το Δημόσιο, οι τράπεζες και οι εταιρίες άντλησαν συνολικά 11 δισ. ευρώ τις τελευταίες έξι εβδομάδες από εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεις κεφαλαίου που υπερκαλύφθηκαν από διεθνείς επενδυτές.

Η βελτίωση της ρευστότητας διευκολύνει τους επενδυτές να αντλήσουν κεφάλαια, είπε ο κ. Εμίρης, που υπήρξε επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην Alpha Bank πριν αναλάβει διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου πριν από δύο χρόνια.

To ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει πια και το ενδεχόμενο να αποκρατικοποιήσει εταιρίες μέσω του Χρηματιστηρίου.

«Μέχρι πρόσφατα, το Χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να είναι για μας επιλογή. Τώρα, πια, νομίζω ότι είναι μια καλή επιλογή», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα αφορά μόνο ειδικές περιπτώσεις.

Ένα νέο τρόπο αποκρατικοποιήσεων θα επιχειρήσει το ΤΑΙΠΕΔ από το Νοέμβριο και με την πρώτη τιτλοποίηση ακινήτων, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται μεταξύ 350 και 500 εκατ. ευρώ.

Υστέρηση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασικό όρο του μνημονίου της χώρας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι εισπράξεις ήταν μέχρι στιγμής κατώτερες των αρχικών προσδοκιών, καθώς η πολιτική αστάθεια και η κρίση στη χώρα αποθάρρυναν τους επενδυτές.

Από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010 και μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων ύψους 4,9 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού και ιδιαίτερα φιλόδοξου στόχου για 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2013.

Σημειώνεται δε ότι σε όλες τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, όπως για τον ΟΠΑΠ, την ΔΕΣΦΑ και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε μία μόνο έγκυρη, δεσμευτική προσφορά.

Οι δανειστές πάντως έχουν ανεχθεί τις εισπρακτικές αστοχίες, αποδεχόμενοι σιωπηρά ότι οφείλονται εν μέρει στην απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε δυσκολίες τεχνικής φύσεως, σημειώνει το Reuters.

Έτσι, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν ενεργοποιήσει τη ρήτρα του μνημονίου που υποχρεώνει την κυβέρνηση να πετύχει μεγαλύτερα δημοσιονομικά πλεονάσματα για να αντισταθμίσει την υστέρηση στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Μάλιστα, οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο 2010-2020 μειώθηκαν πρόσφατα κατά 1,9 δισ. ευρώ, στα 22,3 δισ.

Σύννεφα από τη Ρωσία;

Συνεχίζουν, ωστόσο, να υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιτυχία του προγράμματος, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία την οποία το ΤΑΙΠΕΔ παρακολουθεί στενά χωρίς να διαπιστώνει μέχρι στιγμής καμία παρενέργεια.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση προσεκτικά» δήλωσε ο κ. Εμίρης και συμπλήρωσε:

«Δεν έχουμε δει καμία επίπτωση από την κρίση της Ουκρανίας στο ενδιαφέρον ρωσικών επενδυτών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Σημειώνεται ότι ένας από τους τρεις ενδιαφερόμενους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι RZD. Ο επικεφαλής τους, Vladimir Yakunin, είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου Vladimir Putin κατά του οποίου έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024