Το ένα τρίτο των ασθενών που έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης μετέπειτα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Επίσης, ξεχωριστή μελέτη που έγινε στη Νορβηγία τεκμηριώνει ότι, η κατάθλιψη αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Τζάκσον, μελέτησαν 821 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Εξ αυτών, οι 448 ήταν εν ζωή τρεις μήνες μετά και οι 382 ήταν εν ζωή 12 μήνες αργότερα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σειρά νευροψυχολογικών εξετάσεων, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι τρεις μήνες μετά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ 149 ασθενείς (37%) είχαν εμφανίζει μέτρια έως σοβαρή μορφή κατάθλιψη. Επρόκειτο κυρίως για ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως αδυναμία, έλλειψη όρεξης, κόπωση, παρά ψυχολογικά. Το ένα τρίτο αυτών των ασθενών εξακολουθούσε να υποφέρει από κατάθλιψη 12 μήνες μετά.

Αν και τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι πιθανότερο να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στην ΜΕΘ, καθώς και μετά το πέρας αυτής, σε άτομα με προϋπάρχουσα κατάθλιψη, εμφανίζονται επίσης συχνότατα σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό ψυχικής διαταραχής. Οι ασθενείς χωρίς ιστορικό κατάθλιψης εμφάνιζαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες σε ποσοστό 7%, αλλά κατάθλιψη σε ποσοστό περίπου 30%, ένα έτος μετά τη νοσηλεία στην ΜΕΘ.

Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς, τρεις μήνες μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ, εμφάνιζαν σε ποσοστό 32% (και 27% μετά από ένα έτος) σοβαρά προβλήματα κινητικότητας και αυτοεξυπηρέτησης. Όσον αφορά την αδυναμία άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων (διαχείριση χρημάτων, ψώνια, τήρηση φαρμακευτικής συνταγογράφησης κ.α.), τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 26% μετά τους τρεις μήνες και 23% μετά τους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Δρ Τζάκσον, τα ποσοστά αυτά είναι υψηλά και χειρότερα από αυτά που εμφανίζουν τα άτομα με ήπια άνοια. «Ενώ έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις συνέπειες του μετατραυματικού στρες, στην πραγματικότητα έχει υποτιμηθει το σοβαρότερο πρόβλημα της κατάθλιψης για τα άτομα που έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ», σημειώνει ο ερευνητής.

Στη δεύτερη επιδημιολογική μελέτη, οι ερευνητές του Νοσοκομείου Λεβάνγκερ, με επικεφαλής την Δρ Λιζ Τούσετ Γκούσταντ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο συνέδριο EuroHeartCare 2014 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη αυξάνει κατά 40%, τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ αν η κατάθλιψη είναι ήπια, ο κίνδυνος είναι αυξημένος 5%, κατά μέσο όρο.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι, η κατάθλιψη ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκαλούν χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό και αρτηριοσκλήρυνση, παράγοντες που μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση καρδιοπάθειας.

Επίσης οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά αδιαφορούν να επισκεφτούν γιατρό, να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία και γενικότερα να κάνουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με συνέπεια να επιβαρύνεται περαιτέρω η καρδιά τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ