Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Ενέργειας της Βουλής, ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, σε ό,τι αφορά την κάλυψη της χώρας σε φυσικό αέριο, δεδομένης της ουκρανικής κρίσης.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε πως η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τρεις διαφορετικές διαδρομές: Από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας και Βαλκανίων, «όπου μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία διαφοροποίηση στη ροή, ούτε μια μέρα», από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας (αγωγός που λειτουργεί επίσης κανονικά) και σε υγροποιημένη μορφή από την Αλγερία μέσω Ρεβυθούσας.

Σε περιόδους ενδεχόμενης κρίσης, ενεργοποιείται ειδικό σύστημα που λειτουργεί στη ΔΕΠΑ, «το οποίο είχα και την τύχη να το κάνω το 2006 κατά την πρώτη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας», όπου η προτεραιότητα δίνεται στο υγροποιημένο αέριο.

«Στην περίπτωση αυτή, γεμίζουν οι δεξαμενές με 130.000 κυβικά υγρού, που επαρκούν για φυσιολογική κατανάλωση δέκα ημερών. Από κει και πέρα, είναι καθαρά θέμα διαχείρισης: Ένα πλοίο θα μπαίνει ένα θα βγαίνει, το ίδιο έγινε και τον Ιανουάριο του 2009 στη μεγάλη κρίση την ρώσο-ουκρανική, που πάλι είχα την ευτυχία να τη ζήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ενέργειας.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε επίσης πως έχει υπογραφεί η συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Gazprom για τη μείωση της τιμής του βιομηχανικού αερίου -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2013- ενώ η ΔΕΠΑ αλλάζει ήδη τα τιμολόγιά της για τους πελάτες της.

Ερωτηθείς για την προοπτική ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ο υφυπουργός Ενέργειας απέκλεισε να συμβεί κάτι τέτοιο εντός του 2014, ενώ το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ