Μέσω skype ομάδα επιστημόνων της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» παρέχει βοήθεια σε παιδιά με διαγνωσμένες αναπτυξιακές διαταραχές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Αθήνα 9,84» με θέμα «Διεπιστημονική Παρέμβαση σε παιδιά μέσω skype – Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις».

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε παιδιά, έως τεσσάρων ετών, και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων και Νέων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων (παιδίατροι αναπτυξιολόγοι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοπαιδαγωγοί, ψυχοθεραπευτές) προσέγγισαν σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις (ευαισθητοποίηση, ανίχνευση, διάγνωση και ένταξη σε θεραπεία), εκτός από παιδιά που έμεναν στην Αθήνα και 35 παιδιά από την Πάρο και 17 από την Μήλο.

Κατά τη διάρκεια του ενός έτους υλοποίησής του στην Πάρο και την Αντίπαρο, πραγματοποιήθηκαν 355 διαγνωστικές συνεδρίες. Το σύνολο των θεραπευτικών ωρών μέσω skype και με επιτόπιες συνεδρίες έφθασε στις 1.855. Η λογοθεραπεία κάλυψε 252 ώρες και η πρώιμη παρέμβαση 1.126 ώρες. Επίσης, 72 ώρες χρησιμοποιήθηκαν για την ψυχοθεραπεία των γονέων και του νηπίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα στα πέντε παιδιά -σε κάποια φάση της ανάπτυξης του- μπορεί να παρουσιάσει ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα που να επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του. Εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ένα στα τρία παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν προβλήματα ως ενήλικες. Εξάλλου, ένα στα δέκα παιδιά έχει σοβαρά μαθησιακά προβλήματα και ένα στα δέκα παιδιά έχει δυσκολία στην εξέλιξη του λόγου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα προβλήματα αυτά έχουν επιδεινωθεί, λόγω της κρίσης και της περιορισμένης πρόσβασης των πασχόντων σε ειδικά προγράμματα. Η παροχή υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανάπτυξης βρεφών και νηπίων με διαγνωσμένες αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές, που προκύπτουν από βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Υποστηρίζει, επίσης, και εκπαιδεύει την οικογένεια, προκειμένου να αντιμετωπίζει πληρέστερα και πιο αποτελεσματικά τις ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών αυτών.

Στην ημερίδα οι θεραπευτές θα παραθέσουν εμπειρίες, σκέψεις και προβληματισμούς που σχετίζονται με την εξ’ αποστάσεως παρέμβαση.

Η Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» λειτουργεί από το 1982. Εμπνευστής και ιδρυτής ήταν ο καθηγητής Παιδιατρικής Σπύρος Δοξιάδης. Πρόκειται για μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία, η οποία από την ίδρυσή της έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερες από 12.000 οικογένειες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr