Σκηνικό μονομαχίας μεταξύ του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών και του Βιτάλι Κλίτσκο, του πιο «επιφανούς» αρχηγού της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έγινε η ετήσια σύνοδος ασφάλειας στο Μόναχο, με τον Κλίτσκο να μοιράζει φωτογραφίες κακοποιημένων διαδηλωτών και τον υπουργό να απαντά πως η αντιπολίτευση υποθάλπει ακροδεξιούς. Παράλληλη μάχη μεταξύ Ρωσίας από τη μία πλευρά και ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη για την ουκρανική κρίση, με τη Γερμανία να προσφέρει περίθαλψη σε διαδηλωτή που καταγγέλλει ότι βασανίστηκε.

Το πάνελ στο οποίο κάθισαν, μετά από μία ψυχρή χειραψία, σε διπλανές θέσεις ο ουκρανός ΥΠΕΞ Λεονίντ Κοζάρα και ο Βίταλι Κλίτσκο έφερε στο Μόναχο λίγο από τον «αέρα» των χαρακωμάτων στο Κίεβο.

Ο Κλίτσκο επιτέθηκε εναντίον της στάσης που κρατά η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς, ενώ ο Κοζάρα απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει προσφερθεί να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών -την οποία κατηγόρησε ότι «δεν κάνει αγώνα για τη δημοκρατία, αλλά για την εξουσία».

Σπάζοντας το πρωτόκολλο, ο Κλίτσκο σηκώθηκε από τη θέση του, πήρε μία στοίβα εκτυπωμένων φωτογραφιών με εικόνες διαδηλωτών του Κιέβου από συνεργάτη του και άρχισε να τους μοιράζει στους παριστάμενους. Άκων-έκων, τις φωτογραφίες πήρε και ο Κοζάρα.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με τον Κοζάρα να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υποθάλπτει και διαδηλωτές που προέρχονται από την ακροδεξιά.

Ο Κλίτσκο από την πλευρά του εμφανίστηκε ικανοποιημένος και «αναπτερωμένος» από την υποστήριξη που βρήκε στο Μόναχο από τις ξένες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα την ηγεσία της ΕΕ. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν «τεράστια υποστήριξη» από τις αναφορές του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες αναφέρονταν στην παράλληλη διπλωματική μάχη στη Σύνοδο μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος της ΕΕ τάχθηκε με δηλώσεις του «στο πλευρό της Ουκρανίας, μίας χώρας που ανήκει στην Ευρώπη» ενώ ο Τζον Κέρι είπε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν είναι πιο επίκαιρος ο αγώνας για ένα δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον, όσο στην Ουκρανία. Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλωτών επιθυμούν να ζήσουν σε μια ελεύθερη και ευημερούσα χώρα, θέλουν να συνδεθούν με εταίρους που αντιλαμβάνονται αυτές τις επιθυμίες».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι «εδώ γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί μια επιλογή στην Ουκρανία» για να συνεχίσει: «Τι σχέση έχει με τη δημοκρατία η υποκίνηση σε ταραχές; Γιατί δεν ακούμε κανέναν να καταγγέλλει και να καταδικάζει τις καταλήψεις κτιρίων, τις επιθέσεις στους αστυνομικούς, τη χρήση ρατσιστικών, ναζιστικών και αντι-σημιτικών συνθημάτων;»

Εν τω μεταξύ, αντιπολίτευση απέρριψε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και οργανώσεων της αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press