Με την δημοσίευση μιας λίστας με 4,6 εκατομμύρια ονοματεπώνυμα και αριθμούς τηλεφώνου χρηστών του Snapchat απάντησαν στην εταιρεία ανάπτυξής της χάκερ που ήθελαν να αποδείξουν ότι δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στην διαφύλαξη των προσωπικών στοιχείων των νεαρών μελών της.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2013 η Snapchat είχε αρνηθεί ότι το κενό ασφάλειας που περιέγραφε μια εταιρεία ασφάλειας (Gibson Security) ήταν εφικτή, και λίγο πριν το «χτύπημα» της Πρωτοχρονιάς δεν πήρε στα σοβαρά το προειδοποιητικό e-mail. Το TechCrunch.com κάλυψε το θέμα.

H βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ήταν διαθέσιμη για κατέβασμα στο snapchatDB.info μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και δεν χρησιμοποιείται πλέον αυτή η διεύθυνση. Πάντως, στην λίστα τηλεφώνων οι χάκερ επέλεξαν να αποκρύψουν τα δύο τελευταία ψηφία των αριθμών κινητού τηλεφώνου των χρηστών του Snapchat. Όπως έγραφαν, οι χρήστες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το ίδιο username σε πλήθος διαδικτυακών υπηρεσιών. Έτσι, το username τους στο Snapchat είναι πολύ πιθανό να είναι το ίδιο με αυτό στο Twitter, στο Facebook και αλλού. Το αποτέλεσμα της διαρροής είναι ότι θα μπορούσε κανείς να βρει το τηλέφωνο ενός χρήστη άλλης υπηρεσίας. Στην βάση περιέχονται και ονοματεπώνυμα, οπότε λειτούργησε ως ένα εκτενές ευρετήριο τηλεφώνων.

Tο SnapChat επιτρέπει την επικοινωνία με το μοίρασμα φωτογραφιών συνοδεία κειμένου και επεμβάσεων, γνωστών ως snaps, οι οποίες αυτοκαταστρέφονται όταν προβληθούν για λίγα δευτερόλεπτα από τον παραλήπτη, αν και το κύριο αυτό χαρακτηριστικό της αμφισβητείται αφού οι φωτογραφίες μπορούν να ανακτηθούν.

Νωρίτερα, το Facebook φέρεται να εισέπραξε ένα αναπάντεχο «όχι» σε γενναία πρόταση εξαγοράς προς την υπηρεσία που χρησιμοποιείται κατά κόρον από εφήβους, την ώρα που το μεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης δείχνει σημάδια γήρανσης.

In.gr Τεχνολογία