Για να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία σε παγκόσμια κλίμακα, θα πρέπει να καθόμαστε λιγότερο και να ασκούμαστε τακτικά περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν κορυφαίοι επιστήμονες στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής της Διεθνούς Ένωσης Διατροφικής Επιστήμης (IUNS).

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Στήβερν Μπλερ, από τα Τμήματα Επιστήμης της Άσκησης και Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, υποστηρίζει ότι η απουσία σωματικής δραστηριότητας είναι πιο πιθανό να μας σκοτώσει απ’ ότι οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες.

«Η σωματική αδράνεια προκαλεί 5,3 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, πιο πολλούς από τα 5 εκατομμύρια που αποδίδονται στο κάπνισμα και τα 3 εκατομμύρια που αποδίδονται στην παχυσαρκία», υπογραμμίζει ο αμερικανός ερευνητής και διευκρινίζει ότι «τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνται τακτικά κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν ή να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες στη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς προβλήματα βάρους που δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση».

Το ίδιο ισχύει και για τα κανονικού βάρους ή υπέρβαρα άτομα. «Έχουμε δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες σε σημαντικά επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά που δείχνουν ότι αν η καρδιοαναπνευστική σας κατάσταση είναι τουλάχιστον μέτρια, ο κίνδυνος να πεθάνετε ή να εμφανίσετε μη μεταδιδόμενες χρόνιες ασθένειες μειώνεται σημαντικά, είτε έχετε κανονικό βάρος είτε είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε σχετικά καλή φυσική κατάσταση είναι το περπάτημα: τρεις δεκάλεπτοι περίπατοι την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση», συμβουλεύει ο Δρ Μπλερ.

Ο ερευνητής αναγνωρίζει ωστόσο ότι σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, η διαχείριση του στρες, ο επαρκής ύπνος και η αποχή από το κάπνισμα βοηθούν στη μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών, του καρκίνου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των αναπνευστικών διαταραχών, που αποτελούν τα βασικά αίτια θανάτων παγκοσμίως.

health.in.gr