H μη κερδοσκοπική, νεοσύστατη εταιρεία SciFy, που γεννήθηκε στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, κέρδισε την πρώτη διάκριση για την πολυγλωσσική εφαρμογή εξαγωγής ειδήσεων από πολλαπλές πηγές NewSum, στις 20 Ιουνίου 2013 στην τρίτη Εφαρμογιάδα, έναν διαγωνισμό που διοργανώνεται για τρίτη φορά από την Twilight Zone Publications και το appgaraz.gr.

Το NewSum είναι μια εφαρμογή που ανατρέχει σε ειδησεογραφικές πηγές (μέσω RSS), ομαδοποιεί τα άρθρα που αναφέρονται στην ίδια είδηση και εξάγει αυτόματα μια περίληψη (με χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης) για κάθε ομάδα κειμένων, αναφέροντας τις πηγές, στις οποίες παραπέμπει για λεπτομερέστερη ενημέρωση.

Η εφαρμογή εξάγει περιλήψεις σε πολλές γλώσσες, είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα και ο χρήστης μπορεί να χτίσει το δικό του σύστημα εξαγωγής περιλήψεων επιλέγοντας τις δικές του πηγές ενημέρωσης.

Στα τέλη Μαρτίου 2013, μια υπηρεσία ενημέρωσης που αυτοματοποιεί την δημιουργία περιεκτικών περιλήψεων με 400 χαρακτήρες περιήλθε στα χέρια της Yahoo Inc. Το Summly αφού δημιούργησε 90 εκατομμύρια περιλήψεις με την μέθοδο που επινόησε πριν από 2 χρόνια ο 17χρονος σήμερα Nick D’Aloisio πέρασε στα χέρια της γνωστής πύλης αντί 30 εκατομμυρίων δολαρίων. (Διαβάστε περισσότερα: 17χρονος μαθητής με ταλέντο στις… περιλήψεις αξίζει $30 εκατ. για τη Yahoo)

Έναν μήνα αργότερα, η Google επιβεβαίωσε ότι εξαγόρασε την εταιρεία Wavii, της οποίας το λογισμικό αναλύει την ανθρώπινη γλώσσα και δημιουργεί αυτόματες περιλήψεις της ειδησεογραφίας που ενδιαφέρει το χρήστη. (Διαβάστε περισσότερα: H Google εξαγοράζει εταιρεία αυτόματων περιληπτικών ειδήσεων).

Η εφαρμογή της SciFy, NewSum αναπτύχθηκε μετά από έρευνα πολλών ετών, με έμπνευση την διπλωματική εργασία του συνιδρυτή της Γιώργου Γιαννακόπουλου. Το SciFY είναι διαθέσιμο δωρεάν στο Google Play, και ο κώδικάς του είναι ανοικτός για περαιτέρω αξιοποίηση. Προς το παρόν, αφορά συσκευές με λειτουργικό Android 2.1 ή νεότερο.

Ήδη η ομάδα του SciFY δουλεύει για να εμπλουτίσει τους τρόπους αξιοποίησης αυτής της προηγμένης τεχνολογίας. Ένας από αυτούς, είναι το site NewSum on the web που τελεί υπό ανάπτυξη, είναι όμως ήδη λειτουργικό: www.newsumontheweb.org.


Δείτε την παρουσίαση του NewSum στο συνέδριο FOSSCOMM 2013 από τον Γιώργο Γιαννακόπουλο.

Η SciFY (Science for You) είναι μια νεαρή, μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες διαθέτει δωρεάν σε όλους με τη μορφή ανοικτού κώδικα (open source).

  • Για την ανάπτυξη των εφαρμογών της SciFy -που φιλοδοξεί να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, να είναι κοινωνικά ωφέλιμες, φιλικές, χρήσιμες και πραγματικά χρησιμοποιούμενες- η SciFy βασίζεται στο crowd funding, σε συνεργασίες και στην προσφορά «όσων βλέπουν τα πράγματα από την ίδια πλευρά που τα βλέπουμε κι εμείς».

Στην SciFY συμμετέχουν 13 ενεργά μέλη και περίπου 20 εθελοντές που δουλεύουν με όραμα «να φέρουμε στην καθημερινή ζωή όλων εκπληκτικά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας πέρα από κερδοσκοπικές λογικές και πατέντες

Η SciFY έχει επίσης αναπτύξει τον PServer, ένα γενικό, ισχυρό εργαλείο προσωποποίησης που αναγνωρίζει τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη και επιτρέπει εξατομικευμένη ανάδραση.

Διευκρίνιση: Όπως μας διορθώνει ο κος Γιαννακόπουλος, «η SciFY δεν γεννήθηκε εντός Δημοκρίτου, αν και έχουμε πολύ καλή, συστηματική συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Το PServer φτιάχτηκε στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και έχει μεγάλη ιστορία και συνεχή εξέλιξη. Το δικό μας κομμάτι ήταν να φέρουμε το PServer στον κόσμο, με διορθώσεις, τεκμηρίωση και γνωστοποίηση της αξίας του, σε συνεργασία με το Δημόκριτο».

Άλλα έργα της SciFY σε εξέλιξη είναι:

Στην Εφαρμογιάδα #3, την δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν οι εφαρμογές Pay Per Project του Ορέστη Ματσούκα και Acculoc του Πέτρου Δημητρακόπουλου αντίστοιχα. Η εφαρμογή Pay Per Project βοηθά τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που αναζητούν επαγγελματίες για παροχή υπηρεσιών να βρουν την προσφορά που ταιριάζει στις ανάγκες τους, ενώ το location-based app Acculoc παρέχει πληροφορίες στίγματος και υψομέτρου στον χρήστη και διαθέτει ενδείξεις πυξίδας και ταχύτητας. Στην Εφαρμογιάδα #3 παρουσιάστηκαν συνολικά 12 εφαρμογές.

«Η Εφαρμογιάδα κέρδισε γρήγορα την αποδοχή των developers και του ευρύτερου κοινού, αλλά και την υποστήριξη των εταιρειών του χώρου. Και αυτό έχει τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία» δήλωσε ο Γιάννης Μουρατίδης, συνιδρυτής της Twilight Zone Publications και εμπνευστής της Εφαρμογιάδας. Συμπλήρωσε δε ότι, η Εφαρμογιάδα είναι ένας θεσμός που «ήρθε για να μείνει» και μίλησε για τους μελλοντικούς διαγωνισμούς, αλλά και τα σχέδια για πραγματοποίηση της Εφαρμογιάδας στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι έχουν διοργανωθεί άλλες δύο Εφαρμογιάδες, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2012 αντίστοιχα.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr