Τα οικονομικά της Υγείας θα βρεθούν στο επίκεντρο του 9ου ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που πραγματοποιείται 7 και 8 Ιουνίου στα Χανιά, αφού όλο και περισσότερες μελέτες τεκμηριώνουν ότι οι νέες θεραπείες κοστίζουν μεν περισσότερο, μακροπρόθεσμα όμως μπορούν να συντελέσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Τα οικονομικά της Υγείας εμφανίζουν πλέον παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι μόνο για τις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, αλλά και για τα προηγμένα οικονομικά κράτη του δυτικού κόσμου. Κυρίαρχος παράγοντας προβληματισμού ειναι η ετήσια αύξηση του κόστους της υγείας με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών.

Η αύξηση του κόστους αποδίδεται στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και τεχνολογιών, αλλά και στην αύξηση του μέσου όρου ζωής και αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται για τομείς όπως η καρδιολογίας.

Η εμφύτευση ενός βηματοδότη, που θα έχει διάρκεια ζωής οκτώ χρόνια αντί για πέντε, με το ίδιο οικονομικό κόστος δείχνει ότι η πρώτη λύση είναι φθηνότερη από την δεύτερη και άρα θα πρέπει να προτιμάται. Το ίδιο ισχύει και με τα νέα αντιπηκτικά φάρμακα, διότι αν αποτραπούν πέντε εγκεφαλικά επεισόδια ανά 100 ασθενείς, το αρχικό κόστος των φαρμάκων είναι μεν υψηλότερο από τα παλαιότερα αντιπηκτικά αλλά ισοσκελίζεται από τη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων, και άρα το κόστος που έχουν αυτά για το εθνικά συστήματα υγείας των χωρών.

Πέραν των οικονομικών της Υγείας, στο συνέδριο θα αναπτυχθούν και όλες οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, των βαλβιδοπαθειών αλλά και οι ενδείξεις για την διαδερμική θεραπεία της στένωσης της αορτής και της ανεπάρκειας μητροειδούς βαλβίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου, αφού μεταξύ των επιπλοκών της ειναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο αιφνίδιος αρρυθμιολογικός θάνατος.

Τέλος, ειδική αναφορά στο πρόγραμμα του συνεδρίου γίνεται στην σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασυμπτωματικών στεφανιαίων ασθενών, που εκτός από τη χορήγηση στατινών και αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου, ανάλογα με το γονιδιακό υπόστρωμα του ασθενή προβλέπεται και χορήγηση αντιαιμοπεταλιακής ή αντιπηκτικής αγωγής καθώς και παράγοντες που στρέφονται κατά παραγόντων που αποσταθεροποιούν την αθηρωματική πλάκα.

health.in.gr