Ανασκόπηση πολλαπλών μελετών που διερευνούν τη σχέση μεταξύ των αναψυκτικών με ζάχαρη και της παχυσαρκίας υποστηρίζει την θεωρία της ύπαρξης ενός «σχεδίου» των εταιριών παραγωγής αναψυκτικών να αποκρύψουν από τον καταναλωτή τις παρενέργειες από την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η ανασκόπηση που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Λίβερπουλ, ο Δρ Φιλιπ Ντε Γουαλς από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ στο Κεμπεκ του Καναδά, εντοπίζει τα χαρακτηριστικά των μελετών που σχετίζονται με την άποψη ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και του σωματικού βάρους.

Ο ερευνητές εστίασαν σε δημοσιευμένες μελέτες της περιόδου 2006-2011 και ζήτησαν να αξιολογηθούν τα μεθοδολογικά χαρακτηριστικά τους από δύο ανεξάρτητους δικαστές, σύμφωνα με δύο κλίμακες αξιολόγησης επιστημονικών ερευνών. Επίσης, το συμπέρασμα της μελέτης του Δρ Ντε Γουαλς αξιολογήθηκε από 11 ειδικούς σύμφωνα με την κλίμακα Likert, που κυμαίνεται από το 0 (κανένα στοιχείο αιτιολογικής σχέσης) έως και το 5 (ισχυρές αποδείξεις αιτιολογικής σχέσης).

Τελικά στην ανασκόπηση καναδού ερευνητή συμπεριλήφθηκαν 17 μελέτες, περιλαμβανομένων τριών μετα-αναλύσεων, τρεις ποιοτικές συστηματικές ανασκοπήσεις και 11 ποιοτικές μη συστηματικές ανασκοπήσεις. Τέσσερις από τις μελέτες είχαν χρηματοδοτηθεί από την βιομηχανία τροφίμων. Τα ποιοτικά σκορ δεν συσχετίστηκαν με την πηγή χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι μελέτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από την βιομηχανία κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που υποστήριζαν την αιτιολογική σχέση ήταν αδύναμα, ενώ στις άλλες έρευνες τα στοιχεία που υποστήριζαν την ύπαρξη αιτιολογικής σχέσης είχαν θεωρηθεί επαρκή και ισχυρά.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει την θεωρία ύπαρξης ενός οργανωμένου ‘σχεδίου’ της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών να αποκρύψουν από τους καταναλωτές τις πραγματικές παρενέργειες των αναψυκτικών και να εμποδίσουν τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων δημόσιας υγείας που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσής τους», υπογράμμισε ο Δρ Ντε Γουάλς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr