Η απροθυμία πολλών γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για εξάλειψη της ιλαράς από την Ευρώπη έως το 2015, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επιδημίες ιλαράς, μιας ιογενούς παιδικής ασθένειας που προκαλεί επιπλοκές σε ένα μικρό αριθμό περιστατικών, έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Τα προγράμματα εμβολιασμού υπέστησαν σοβαρό πλήγμα το 1998, λόγω μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet και συνέδεε το τριπλό παιδικό εμβόλιο ΜMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) με την εμφάνιση αυτισμού.

Η μελέτη αποδείχθηκε αργότερα ότι ήταν απάτη, ωστόσο ο θόρυβος που προκάλεσε φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει κοπάσει.

Οι 53 χώρες που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχαν αρχικά θέσει ως στόχο να εξαφανίσουν την ιλαρά από την Ευρώπη έως το 2010. Αργότερα, όμως, αναγκάστηκαν να μεταθέσουν αυτόν τον στόχο για το 2015.

«Είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν ο στόχος του 2015 είναι ανέφικτος. Σίγουρα όμως η προσπάθεια βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε στο BBC ο Ρομπ Μπάτλερ του ΠΟΥ, μέλος του προγράμματος εμβολιασμών στην Ευρώπη.

Ο παραμυξοϊός της ιλαράς προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί βήχα, πυρετό και εκτεταμένα, χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις παρουσιάζουν επιπλοκές όπως βρογχίτιδα, ωτίτιδα, έλκη στον κερατοειδή και θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα.

Από τις έξι περιφέρειες στις οποίες μοιράζει όλο τον κόσμο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι πέντε έχουν θέσει ημερομηνίες-στόχο για την εξάλειξη της ασθένειας.

Η ιλαρά θα γινόταν έτσι η δεύτερη ανθρώπινη ασθένεια που εξαλείφεται από τον πλανήτη μετά την ευλογιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ