Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε «πολύ μεγάλους κινδύνους», η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας και εφησυχασμού, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο «ανεξάρτητα από το ποιος θα θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα».

Ενδεχομένως, είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση ωραιοποιεί την κατάσταση ελπίζοντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές να υπάρξει κάποια χαλάρωση της πολιτικής Μέρκελ για τις χώρες της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης: Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για την οικονομία και την ανεργία, λέει ο Σαμαράς

«Δεν συμμερίζομαι αυτή την αισιοδοξία» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε το Βερολίνο ότι διακατέχεται «από έναν ιδιότυπο οικονομικό εθνικισμό».

Στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε μια εθνική ενόραση στο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, διότι κάποιοι νόμιζαν ότι όταν άρχιζε αυτή η κρίση, ότι θα αφορούσε τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη και όχι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Προβάλλοντας και ιδεολογικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είμαστε εναντίον ενός ιδιότυπου κρατισμού και μιας κρατικοδίαιτης λειτουργίας της οικονομίας. Και βασική μας επιδίωξη είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε, εάν δούμε μία προοπτική ανάκαμψης, να έχουμε ένα σχέδιο ώστε να αναδιοργανώσουμε το κράτος να δουλεύει καλύτερα. Να γίνει πιο αποτελεσματικό στην είσπραξη όσων του οφείλονται, να γίνει πιο λειτουργικό και διαφανές στη διαχείριση των πόρων, δικαιότερο στην κατανομή του».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους έξι βασικούς άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους παρουσίασε και στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας όμως ότι αυτό το σχέδιο θα απαιτήσει σκληρή διαπραγμάτευση:

  • Δημοσιονομική σταθεροποίηση με ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
  • Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.
  • Καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Η αποκατάσταση θεσμών κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα η προσπάθεια να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
  • Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
  • Αναπροσανατολισμός των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ