Η νέα γρίπη Η7Ν9, η οποία έχει σκοτώσει τους 21 από τους 100 ανθρώπους που έχει προσβάλλει μέχρι στιγμής στην Κίνα, είναι μία από τις «πλέον θανατηφόρες» μορφές της γρίπης των πτηνών, και δείχνει μάλιστα να μεταδίδεται στον άνθρωπο πιο εύκολα σε σχέση με τη γρίπη Η5Ν1 που είχε εμφανιστεί στην Ασία το 2003, δήλωσε την Τετάρτη κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο δρ Κεΐζι Φουκούντα του ΠΟΥ είπε ότι ο Η7Ν9 «είναι οπωσδήποτε μια από τις πλέον θανατηφόρους ιούς γρίπης των πτηνών που έχουμε δει ως σήμερα».

Τόνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά την πενθήμερη έρευνα που πραγματοποίησε στην Κίνα κλιμάκιο του ΠΟΥ.

Ο τρόπος μετάδοσης του ιού παραμένει ωστόσο μυστήριο, καθώς αρκετοί από τους ασθενείς δεν είχαν επαφή με πουλερικά ή με άλλους ασθενείς.

Η θνησιμότητα του Η7Ν9 υπολογίζεται στο 20% με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ μικρότερο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων με ήπια μόνο συμπτώματα ενδέχεται να μην έχει καταγραφεί.

Σε κάθε περίπτωση, η θνησιμότητα της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 φαίνεται να είναι υψηλότερη, καθώς ο ιός είχε σκοτώσει περίπου τα μισούς από τους 622 ανθρώπους που έχει επιβεβαιωμένα προσβάλει από το 2003.

Κρούσμα στην Ταϊβάν

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ταϊβάν επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα Η7Ν9. Πρόκειται για έναν 53χρονο επιχειρηματία που εργαζόταν στην κινεζική πόλη Σούζου και εμφάνισε συμπτώματα τρεις ημέρες μετά την επιστροφή του στην Ταϊπέι. Νοσηλεύεται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση.

Σιωπηλή εξάπλωση

Μια άλλη αρνητική διαπίστωση είναι ότι ο ιός δείχνει να μεταδίδεται στα πουλερικά χωρίς να προκαλεί συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει την επιδημιολογική επιτήρηση των πτηνοτροφείων.

Όπως όμως επισήμανε στο Reuters η Νάνσι Κοξ, διευθύντρια του τμήματος γρίπης στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ο ιός έχει ανιχνευθεί σε κοτόπουλα πάπιες και περιστέρια που πωλούνταν σε αγορές, όχι όμως και σε αποδημητικά πτηνά. Και αυτό σημαίνει ότι «τα πουλερικά είναι η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης».

«Πολύ ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτήρισε την εμφάνιση ενός νέου στελέχους γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο ο Τζον Όξφορντ, ιολόγος του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο. «Ο ιός φαίνεται ότι εξαπλωνόταν στα κοτόπουλα χωρίς κανείς να το γνωρίζει» σχολίασε στο Reuters.

Οι γενετικές αναλύσεις που συνεχίζονται σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη δείξει ότι ο Η7Ν9 είναι μείγμα τριών διαφορετικών ιών γρίπης των πτηνών, και συνεχίζει τώρα να εξελίσσεται.

Προηγούμενοι ιοί πανδημικής γρίπης, όπως η γρίπη των χοίρων Η1Ν1, ήταν συνήθως μείγματα ιών από πτηνά αλλά και θηλαστικά, χαρακτηριστικό που τείνει να μειώνει την παθογένεια. Δεν αποκλείεται όμως ο Η7Ν9 να γίνει κι αυτός ηπιότερος στο μέλλον καθώς προσαρμόζεται στον οργανισμό των θηλαστικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr