Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει ήδη στείλει επιστολές σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και ευρωπαϊκούς θεσμούς, ζητώντας έκτακτη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

«Τα κόμματα έχουν ρόλο να διαδραματίσουν για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου και η κυβέρνηση αναμένει τη θετική συνδρομή τους» προσέθεσε.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο στο αίτημα του προέδρου Αναστασιάδη ότι «είναι δίκαιο να σκεφθούμε αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων για την Κύπρο» και ότι έχει ιδέες τις οποίες θα παρουσιάσει σύντομα στα ευρωπαϊκά όργανα.

«Ανάλογες δηλώσεις είχαμε και από τον επίτροπο Όλι Ρεν και, έχοντας εκτιμήσει σωστά το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, θεωρούμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια αποτελεσματική διεκδίκηση πρόσθετων πόρων προς όφελος της οικονομίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος φέρεται να έχει μιλήσει για επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και να έχει πει πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για πώληση χρυσού χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν είχε δικαίωμα να ακυρώσει την πράξη διορισμού του υποδιοικητή της Κεντρικής, ο Χρίστος Στυλιανίδης είπε ότι για το θέμα του υποδιοικητή, η κυβέρνηση ενήργησε πλήρως στο πλαίσιο του νόμου και του συντάγματος.

Όσον αφορά τις δηλώσεις περί επίθεσης από την κυβέρνηση προς την Κεντρική Τράπεζα, ευχήθηκε να μην αποτυπώθηκαν σωστά. Αναμένουμε και ελπίζουμε σε διορθωτική δήλωση, είπε.

Σε ερώτηση τέλος για τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι δεν μπορεί να πωληθεί χρυσός χωρίς σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το θέμα της πώλησης του χρυσού είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας και μάλιστα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αίρεται η αβεβαιότητα»

Η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο θέτει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει από το 2011, δήλωσε ακόμη ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως είπε, η Κύπρος, για πρώτη φορά από το 2011, όταν αποκλείστηκε από τις αγορές, εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

«Η Κύπρος διασώθηκε από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και διασφάλισε την παραμονή της στο ευρώ. Η έγκριση της δανειακής σύμβασης από το Eurogroup είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να συντηρήσει την άγονη αντιπαράθεση για το ποιος φταίει και το αφήνει αυτό στη μνήμη και στην κρίση του λαού και στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής που έχει διοριστεί για αυτό το θέμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ