Ο ηγέτης της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, αναλαμβάνει -για τους επόμενους 12 μήνες- την προεδρία του CELAC, του μοναδικού Οργανισμού που «χωρά» χωρίς καμία εξαίρεση ή αποκλεισμό το σύνολο των 33 χωρών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και της Καραϊβικής.

Ο ίδιος βρήκε λίγο χρόνο να αστειευθεί με τους δημοσιογράφους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «μην ανησυχείτε, ένα χρόνο θα μείνω».

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της CELAC, η οποία πραγματοποιήθηκε στη χιλιανή πρωτεύουσα, ο Κάστρο δεσμεύθηκε να εργαστεί υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και της κατανόησης μεταξύ όλων των λαών.

Η CELAC γεννήθηκε το 2011 στο Καράκας με πρωτοβουλία του μεγάλου απόντα της Συνόδου, του Ούγκο Τσάβες.

Βασικός στόχος του ασθενή σήμερα ηγέτη της Βενεζουέλας ήταν να δημιουργήσει έναν Οργανισμό που θα αντικαθιστούσε την Ένωση Αμερικανικών Κρατών (OAS), την οποία θεωρούσε και θεωερεί όργανο των ΗΠΑ.

Προς το παρόν πάντως, οι δύο Οργανισμοί λειτουργούν παράλληλα, ενώ η CELAC δεν έχει ακόμα αποκτήσει τη θεσμική οντότητα που όλοι επιθυμούν: έδρα, καταστατικό κλπ.

Πάντως, η ανάληψη της προεδρίας από τον πρόεδρο της Κούβας έχει δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις στους κόλπους των χωρών της περιοχής. Αρκετοί διατυπώνουν την άποψη ότι η κίνηση αυτή αποθαρρύνει την Αβάνα από το να προχωρήσει σε αληθινές και βαθιές μεταρρυθμίσεις.

«Είναι δύσκολο να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη έναν περιφερειακό Οργανισμό στον οποίο προεδρεύει η Κούβα και από τον οποίο απουσιάζουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς» δηλώνει στην El Pais ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, περιφερειακός διευθυντής της Human Rights Watch.

Ήδη, πάντως από τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο ηλιόλουστο Σαντιάγκο της Χιλής φάνηκαν οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των 33 της CELAC. Οι διαφορές αυτές σε σειρά θεμάτων -κυρίως στην Οικονομία- φάνηκε και από την κοινή Σύνοδο CELAC-ΕΕ, παρουσία και της καγκελαρίου Μέρκελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ