Ο «θείος» Όσκαρ έχει ύψος μόλις 33 εκατοστά και ζυγίζει 3,85 κιλά, δεν έχει καθόλου μαλλιά, είναι καλυμμένος με χρυσό 24 καρατίων και θεωρείται εδώ και δεκαετίες το «άγιο δισκοπότηρο» για όλους τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, αμερικανικού και παγκόσμιου.

Τα διάσημα αγαλματίδια πρωτοεμφανίστηκαν το 1929, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών και Κινηματογράφου από τον πρόεδρο της Metro-Goldwyn-Mayer, Λούις Μάγιερ.

Η ιδέα οφείλεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς και στον Τζορτζ Στάνλεϊ που δημιούργησε το πρώτο αγαλματίδιο.

Το όνομά του θεωρείται ότι το πήρε από σχόλιο της βιβλιοθηκάριου της Ακαδημίας, Μάργκαρετ Χέρικ, η οποία είπε ότι το αγαλματάκι της θυμίζει τον θείο της τον Όσκαρ.

Στη βάση του μικρού αγάλματος είναι χαραγμένος ένας αριθμός και η προειδοποίηση: «το αγαλματίδιο απαγορεύεται να πουληθεί και να μεταβιβαστεί χωρίς πρώτα να υπάρξει προσφορά από την Ακαδημία Κινηματογράφου».

Το 2008, η Ακαδημία κέρδισε την δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους της Μέρι Πίκφορντ, της σταρ του βωβού κινηματογράφου, που ήθελαν να πουλήσουν το αγαλματίδιο.

Τα αγαλματίδια είναι κατασκευασμένα από βρετάνιο και επιχρυσωμένα.

Κατασκευάζονται από την εταιρία R.S. Owens στο Σικάγο και το κάθε ένα κοστίζει περίπου 18.000 δολάρια. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της έλλειψης μετάλλων, τα Όσκαρ ήταν απλώς βαμμένα χρυσά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ