Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Για τον φόβο των Ταλιμπάν Πακιστανές φοιτήτριες απαρνούνται την Μαλάλα

Για τον φόβο των Ταλιμπάν Πακιστανές φοιτήτριες απαρνούνται την Μαλάλα

Δεκάδες φοιτήτριες στο Πακιστάν διαδήλωσαν σε διαμαρτυρία για τη μετονομασία της σχολής τους σε «Μαλάλα» καθώς φοβούνται ότι έτσι θα γίνουν στόχος των Ταλιμπάν, όπως η 15χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι. «Η Μαλάλα είναι στη Βρετανία αλλά τα υπόλοιπα κορίτσια θα μείνουν στην [επαρχία] Σαβάτ. Εκείνη δεν θα επιστρέψει στο Πακιστάν, γιατί λοιπόν να δώσουν το όνομά της στη σχολή;», δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά μια διαδηλώτρια.

Δεκάδες φοιτήτριες στο Πακιστάν διαδήλωσαν σε διαμαρτυρία για τη μετονομασία της σχολής τους σε «Μαλάλα» καθώς φοβούνται ότι έτσι θα γίνουν στόχος των Ταλιμπάν, όπως η 15χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Περίπου 150 φοιτήτριες αρνήθηκαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στη Δημόσια Σχολή Θηλέων «Μαλάλα» του Σαΐντου Σαρίφ, στην κοιλάδα Σαβάτ, απ’ όπου κατάγεται και η Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Τα κορίτσια έσκισαν φωτογραφίες της 15χρονης, την οποία κατηγορούν ότι εγκατέλειψε το Πακιστάν επειδή έφυγε (βαριά τραυματισμένη πάντως) στη Βρετανία για νοσηλεία.

Η πακιστανική κυβέρνηση έχει μετονομάσει πολλά σχολεία σε «Μαλάλα» μετά την επίθεση που δέχτηκε η 15χρονη από Ταλιμπάν που την πυροβόλησαν στο κεφάλι επειδή αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Οι φοιτήτριες ζήτησαν πολλές φορές από τη διεύθυνση της σχολής του Σαΐντου Σαρίφ να αφαιρεθεί η πλάκα με την καινούρια ονομασία για να μην προσελκύσει την προσοχή των Ταλιμπάν και να μην στοχοποιηθούν και οι ίδιες, εξήγησε μία από αυτές, η Σαΐστα Άχμεντ. «Είμαστε φτωχοί, δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε [να μας επιτεθούν] και θα υποφέρουμε επειδή εκείνη έφυγε στη Βρετανία», υποστήριξε το κορίτσι.

«Η Μαλάλα είναι στη Βρετανία αλλά τα υπόλοιπα κορίτσια θα μείνουν στη Σαβάτ. Εκείνη δεν θα επιστρέψει στο Πακιστάν, γιατί λοιπόν να δώσουν το όνομά της στη σχολή;», δήλωσε μια άλλη διαδηλώτρια, η 19χρονη Μα Μουρ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών Αρχών, τον Νιάζ Άλι, οι νεαρές γυναίκες ήταν «εξοργισμένες και επιθετικές» και κατέστρεψαν ένα πορτρέτο της Μαλάλα που είχε αναρτηθεί σε έναν τοίχο του σχολείου. «Σταμάτησαν την κινητοποίηση αφού τους υποσχεθήκαμε ότι θα μεταφέρουμε το αίτημά τους στις Αρχές», πρόσθεσε.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι έγινε γνωστή το 2009 όταν δημιούργησε ένα μπλογκ και άρχισε να γράφει καταγγέλλοντας τη δράση των Ταλιμπάν στο Σαβάτ. Μετά την επίθεση που δέχτηκε και τον βαρύ τραυματισμό της μεταφέρθηκε στη Βρετανία για νοσηλεία. Ο πατέρας της, που είναι καθηγητής, ορίστηκε πριν από μερικές ημέρες ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για θέματα εκπαίδευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024