Το γιγάντιο πάντα μπορεί να απειλείται, τουλάχιστον όμως έχει τη φωτογένεια που προσελκύει την προσοχή του κόσμου και αυξάνει τις δωρεές για την προστασία του. Δεν έχουν όμως όλα τα απειλούμενα είδη την τύχη να είναι χαριτωμένα.

Το πρόγραμμα EDGE της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου προσπαθεί τώρα να ευαισθητοποιήσει το κοινό για αυτά τα μάλλον άσχημα αλλά ιδιαίτερα ζώα:

Sathyabhama Das Biju

Ο βάτραχος Nasikabatrachus sahyadrensis, γνωστός και ως «βατράχι λουκουμάς», ανακαλύφθηκε μόλις το 2003 στην Ινδία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε βάθος 4 μέτρων στο έδαφος. Η επίσημη Κόκκινη Λίστα το κατατάσσει στα «απειλούμενα» είδη.

International Cooperation Network for Giant Salamander Conservation
Η κινεζική γιγάντια σαλαμάνδρα (Andrias davidianus) είναι η μεγαλύτερη σαλαμάνδρα αλλά και το μεγαλύτερο αμφίβιο του κόσμου, με μήκος που φτάνει τα 1,8 μέτρα. Μπορεί να μην βλέπει καλά, έχει όμως ειδικά αισθητήρια όργανα με τα οποία αντιλαμβάνεται τις δονήσεις της λείας της. Ενδημεί σε κρύες αλλά καθαρές λίμνες και ποτάμια στην Κίνα και αντιμετωπίζει σήμερα κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

ZSL

O παγκολίνος της Ιάβας (Manis javanica) απαντάταi σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, θεωρείται όμως απειλούμενο είδος. Οι παγκολίνοι είναι τα μόνα θηλαστικά που καλύπτονται εντελώς από λέπια, αποτελούμενα από την πρωτεΐνη κερατίνη που σχηματίζει και τα ανθρώπινα νύχια και μαλλιά.

Marinebio.org

Το δελφίνι του Γάγγη (Platanista gangetica) ζει στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν, ωστόσο ο συνολικός πληθυσμός του εκτιμάται ότι περιορίζεται σήμερα στα 1.200 άτομα. Τα μικρά, μη λειτουργικά του μάτια, σε συνδυασμό με το μακρόστενο ρύγχος και τα δόντια που προεξέχουν, του δίνουν μια ελαφρώς απωθητική εμφάνιση.

Z&L

Η έχιδνα του γένους Zaglossus ζει αποκλειστικά στην Παπούα Νέα Γουινέα και είναι το αρχαιότερο θηλαστικό στη Γη -τα απολιθώματα δείχνουν ότι το παράξενο ζώο δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και 180 εκατ. χρόνια. Μαζί με τον εξίσου παράξενο ορνιθόρυγχο κατατάσσεται στην κατηγορία των μονοτρημάτων, θηλαστικών που γεννούν αβγά.

Craig Turner/ZSL

Ο πυγμαίος βραδύποδας (Bradypus pygmaeus) ζει αποκλειστικά σε ένα μικρό νησί έξω από τις ακτές του Παναμά. Με πληθυσμό που εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί στα 300 άτομα, το είδος αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο