Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γενέθλια πέντε χρόνων γιορτάζει το Android

Γενέθλια πέντε χρόνων γιορτάζει το Android

Ήταν ακριβώς πέντε χρόνια πριν, Νοέμβριος του 2007 όταν ακούσαμε πρώτη φορά για την σχεδιαζόμενη από την Google «επέλαση των Androidειδών». H εταιρεία δεν είχε τότε επιβεβαιώσει τις φήμες που την έφεραν να λανσάρει το G-Phone, όταν αντ'αυτού προχωρούσε σε συμφωνίες με κατασκευαστές που θα αγκάλιαζαν το νεότευκτο ανοικτό λειτουργικό.

Ήταν ακριβώς πέντε χρόνια πριν, Νοέμβριος του 2007 όταν ακούσαμε πρώτη φορά για την σχεδιαζόμενη από την Google «επέλαση των Androidειδών». H εταιρεία δεν είχε τότε επιβεβαιώσει τις φήμες που την έφεραν να λανσάρει το G-Phone, όταν αντ’αυτού προχωρούσε σε συμφωνίες με κατασκευαστές που θα αγκάλιαζαν το νεότευκτο ανοικτό λειτουργικό.

Δείτε τι γράφαμε τότε:

Επέλαση των Ανδροειδών σχεδιάζει το Google – Νοέμβριος 2007

Την φιλοδοξία του να εισέλθει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας εξέφρασε το Google, με την ανακοίνωση ενός πακέτου λογισμικού που θα διατίθεται δωρεάν στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων από τα μέσα του 2008.
Το Google επιχειρεί να ενώσει τους προγραμματιστές ώστε να αναπτύξουν πάνω σε μια κοινή πλατφόρμα καινοτόμες διαδικτυακές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα –ανακοίνωσε μάλιστα διαγωνισμό με διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά έπαθλα για τις πλέον καινοτόμες.
Το πακέτο ονομάζεται Android και με αυτό, το Google ελπίζει ότι θα ανοίξει ένα ακόμα προσοδοφόρο κανάλι για μοίρασμα διαφημίσεων στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.
Το Google λοιπόν δεν παρουσίασε το από καιρό φημολογούμενο Gphone (αν και δεν απέκλεισε μια τέτοια προοπτική). Αντ’αυτού, θα συνεργαστεί με τέσσερις κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και 29 ακόμα εταιρείες, σχηματίζοντας την Ένωση Open Handset. To «Ανδροειδές» σκιαγραφείται ως απειλή για τα σημερινά λειτουργικά συστήματα από την Microsoft, την Research In Motion, την Palm και την Symbian/Nokia, καθώς θα διατίθεται δωρεάν στους κατασκευαστές.

Δείτε τι έλεγαν για το Android οι δημιουργοί του, το 2007.

Οι σύμμαχοι του Google

Προς το παρόν, Motorola, Samsung Electronics, HTC και LG έχουν συμφωνήσει να βάλουν το Android σε νέα κινητά τηλέφωνα (δεν θα τρέχει στα σημερινά), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ίδιες εταιρείες θα πάψουν να διαθέτουν συσκευές με Windows Mobile ή άλλα λειτουργικά. Από τις ΗΠΑ, Sprint Nextel και T-Mobile συμπαρατάχθηκαν με το Google όπως και η China Mobile, η ισπανική Telefonica και η Telecom Italia. Απουσιάζουν ωστόσο τα δύο μεγαλύτερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ (AT&T και Verizon Wireless). Στο πλευρό του Google βρίσκονται επίσης σημαντικοί κατασκευαστές υλικού, όπως η Intel, η Qualcomm, η Texas Instruments, η Broadcom και η Nvidia.
Η μετοχή του Google εκτοξεύτηκε στα 730 και πλέον δολάρια (αύξηση 40%) την ημέρα της ανακοίνωσης του Android. Τα έσοδα του Google ξεπερνούν τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πρώτες οικονομικές αναλύσεις το φέρουν να επιδιώκει να προσθέσει σε αυτά περί τα 4,8 δισεκατομμύρια από την πώληση διαφημίσεων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Δείτε τις πρώτες εικόνες του Android το 2007

Το πεντάχρονο Android

Πέντε χρόνια μετά την επίσημη πρώτη, το Android βρίσκεται στην συντριπτική πλειονότητα smartphone (με σημαντικό μερίδιο και στα και tablet) παγκοσμίως -τρία στα τέσσερα smartphone που πουλήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2012 βασίζονταν στο Android σε σύνολο 136 εκατομμυρίων συσκευών παγκοσμίως, λέει η IDC.

Σε αντίθεση με το iOS της Apple αλλά και τα νέα Windows Phone 8 (και την προηγούμενη έκδοση, την Mango), το Android δεν είναι συνδεδεμένο με συσκευές υψηλού κόστους. Παρά το γεγονός ότι, η νεότερη έκδοσή του το Android 4.2 Jelly Bean βρίσκεται μόνο στις συσκευές-σήμα κατατεθέν της Google (τα Nexus) ή στα νεότερα και ισχυρότερα smartphone των κορυφαίων κατασκευαστών, Android έχουν και τηλέφωνα και tablet που ξεκινούν από τα 120 ευρώ.

Από έκδοση σε έκδοση, υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις που ανεβάζουν λίγο πιο πάνω το επίπεδο κάθε φορά. Ένα όμως από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα των επικριτών του Android είναι ο επονομαζόμενος «κατακερματισμός» της αγοράς, δηλαδή το γεγονός ότι αν και τρεις στους τέσσερις έχουμε Android, η έκδοση του καθενός διαφέρει και συχνά απέχει δύο ή και τρεις εκδόσεις πίσω από την νεότερη, αφού η διάθεση των ενημερώσεων από τους κατασκευαστές ή τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας καθυστερεί τραγικά πολύ.

Επίσης, χτυπήματα δέχεται το Androidειδές και για την ασφάλεια των app που διατίθενται και από το κατάστημα app της Google για smartphone και tablet, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για «άφραγο αμπέλι». H νεότερη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας προέρχεται από την Bit9, μια εταιρεία ασφάλειας η οποία υποστηρίζει ότι 100.000 σε σύνολο 412.000 app που αναλύθηκαν από στο Google Play Store συλλέγουν στοιχεία που δεν απαιτούνται για την λειτουργία τους -όπως την θέση σας από το GPS, τις επαφές ή ακόμα και το περιεχόμενο των e-mail. Επειδή ωστόσο ο ισχυρισμός είναι εξαιρετικά ευρύς και στιγματίζει όλα τα Android app, η Bit9 δίνει εξηγήσεις. Εμείς σας προτείνουμε να μην εγκαθιστάτε εφαρμογές που σας ζητούν έγκριση για μη προφανώς δικαιολογημένες λειτουργίες, όπως η πρόσβαση στις επαφές για την εγκατάσταση ενός wallpaper.

Διαβάστε περισσότερα στο tech.in.gr για το Android:


  • Samsung Nexus 10 στα 399 δολάρια ανακοίνωσε η Google

    Η Google απαντά στην Apple με μια ταμπλέτα 10,05 ιντσών στα 399 δολάρια, κατασκευασμένη από τον μεγάλο της αντίπαλο, την Samsung. Το Nexus 10 τρέχει ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Google στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων, το Android 4.2, το βελτιωμένο Jellybean, και φυσικά, έρχεται φορτωμένο με όλες τις υπηρεσίες της Google, όπου ο πόλεμος για την κυριαρχία στην διάθεση μουσικής, ταινιών, app και βιβλίων μαίνεται.

  • LG Nexus 4 με Android 4.2 η απάντηση της Google στα Windows Phone 8

    Ο Τυφώνας Sandy πλησιάζε και η εκδήλωση έπρεπε να ακυρωθεί, η Google όμως δεν μπορούσε να αφήσει την παρουσίαση των Windows Phone 8 στην άλλη πλευρά των ΗΠΑ χωρίς απάντηση. Έτσι, προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση του smartphone Nexus 4, ένα smartphone… γεμάτο Google, με ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά από την LG που λειτουργεί με ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει σήμερα η Google σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος.


  • Πέφτει στα 199 δολάρια το Nexus 7 16GB, 32GB με τα 249 δολάρια

    Από την αμερικανική αλυσίδα Office Depot επιβεβαιώνεται η φημολογία ότι η Google θα ρίξει την τιμή του πρώτου tablet 7 ιντσών με την επωνυμία Nexus, κατασκευής Asus και στην θέση της θα βάλει ένα μοντέλο με την διπλάσια χωρητικότητα.

In.gr Τεχνολογία

Only in

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024