«Πράσινο φως» έλαβε από το ΚΑΣ η μελέτη που αναφέρεται στις επεμβάσεις αποκατάστασης στα Προπύλαια.

Παθογένειες, που οφείλονται τόσο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως κανονιοβολισμοί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όσο και σε ενδογενείς, που προέρχονται από το ίδιο το υλικό, το μάρμαρο, έχουν προκαλέσει φθορές στο κιονόκρανο του κίονα στη βορειοδυτική γωνία του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ένα μικρό θραύσμα, μεγέθους 28 Χ 30 εκ. περίπου, ξεκόλλησε από το συγκεκριμένο κιονόκρανο. Τότε έγινε υποστύλωση της περιοχής και αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης.

Στην πορεία, και με αφορμή την ανακάλυψη νέων αρχιτεκτονικών μελών, κρίθηκε ότι μπορεί να συντηρηθούν κι άλλα τμήματα των Προπυλαίων, του μνημείου που αποτέλεσε μέρος του μεγαλεπήβολου οικοδομικού προγράμματος του Περικλή στον Ιερό Βράχο, με πρωτοποριακό αρχικό σχέδιο, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και καλλιτεχνικά, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στο σύνολό του.

Η σχετική μελέτη, που παρουσίασαν στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Χαράλαμπος Μπούρας, η επίτιμη προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Μαρία Ιωαννίδου και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Καρανάσος, πήρε το πράσινο φως από το ΚΑΣ, που συνεδρίασε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου.

Οι προτάσεις αφορούν επεμβάσεις σωστικού χαρακτήρα στη βορειοδυτική γωνία του Κεντρικού Κτιρίου των Προπυλαίων, καθώς και εργασίες αποκατάστασης της δυτικής κιονοστοιχίας με τη συμπλήρωση τεσσάρων σπονδύλων, οι τρεις από τους οποίους βρέθηκαν στον χώρο της Ακρόπολης και ο τέταρτος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αποκατάσταση που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο μνημείο.

Όπως επισήμαναν οι μελετητές, η αποκόλληση του θραύσματος οφείλεται σε μικρό ρήγμα που παρουσίαζε το μάρμαρο ήδη από την εξόρυξή του, γεγονός που γνώριζαν οι αρχαίοι τεχνίτες γι αυτό και στερέωσαν το κιονόκρανο με τρεις σιδερένιους συνδέσμους. Από αυτούς, ο ένας έχει χαθεί, ο άλλος έχει οξειδωθεί και ο τρίτος διατηρείται.

Κατά τις εργασίες, θα απομακρυνθούν οι σύνδεσμοι, θα τοποθετηθούν νέοι από τιτάνιο, θα αποκατασταθεί δομικά το κιονόκρανο και θα στερεωθεί το αποκολλημένο αρχαίο θραύσμα. Επίσης, θα επανατοποθετηθούν 15 αρχιτεκτονικά μέλη, 11 που είχαν αποσυναρμολογηθεί κατά τις εργασίες, τρεις διάσπαρτοι λίθοι του βόρειου τοίχου -η αρχική θέση των οποίων έχει αναγνωρισθεί- και ένας λίθος από νέο μάρμαρο.

Επιπλέον, θα συντηρηθεί η επιφάνεια των λίθων της ζωφόρου. Οι εργασίες, που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2013 και θα διαρκέσουν περίπου 14 μήνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ