Το τελειωτικό χτύπημα στην διακίνηση αντιγράφων ελληνικής μουσικής μέσω υπηρεσιών μοιράσματος αρχείων δόθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 16 Μαΐου 2012 (αρ.4658/2012). Το Δικαστήριο διέταξε τους Έλληνες ISP να διακόψουν την πρόσβαση στις διευθύνσεις ellinadiko.com και music-bazaar.com και δύο διευθύνσεις IP 67.159.26.126 και 217.23.143.152 με απειλή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Πάντως, το ellinadiko.com δεν λειτουργούσε ήδη. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η σύλληψη των διαχειριστών του greekDDL με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες. Η καθοδική πορεία των δικτυακών τόπων που επέτρεπαν στα εγγεγραμμένα μέλη τους να κατεβάζουν κυρίως ελληνική (αλλά και ξένη) μουσική ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς παρέπεμπαν σε δικτυακούς τόπους τύπου Rapidshare, Megaupload κ.λπ. όπου ο διαμοιρασμός δεν γίνεται υπό μορφή torrent, αλλά ως ολόκληρα αρχεία. Όμως, Rapidshare, Megaupload, FileSonic και άλλοι δικτυακοί τόποι file sharing είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν είναι πια οι ίδιοι.
{{{related}}}
Συνήθως, οι δικτυακοί αυτοί τόποι που βασίστηκαν στην φήμη τους για την δημοσίευση παραπομπών στους ξένους δικτυακούς τόπους όπου μοιράζονταν τα αρχεία, μετατρέπονται σε φόρουμ ή ακόμα και σε ηλεκτρονικά δισκοπωλεία, για να ρευστοποιήσουν με τον έναν (διαφημίσεις) ή τον άλλο τρόπο (κατάστημα) τη φήμη που έχουν ήδη αποκτήσει από την συνδρομή τους στην διακίνηση πειρατικού υλικού.

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «καταλυτική» την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας. Τονίζει δε, ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων παρεμπόδισης της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε την απόφαση (έκτασης 62 σελίδων)

ΑΠΕ-ΜΠΕ