Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική γαστρονομία και κατ’ επέκταση τον γαστρονομικό τουρισμό, μπορεί να θεωρηθεί η ανάληψη του 37ου Διεθνούς Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης Ομοσπονδιών Αρχιμαγείρων το 2016.

Η απόφαση ελήφθη το περασμένο Σάββατο 5 Μαΐου στην πόλη Daejeon της Νότιας Κορέας από την πλειοψηφία των 75 χωρών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα κατοχυρώνει διακεκριμένη θέση στο διεθνή χάρτη της γαστρονομίας, αφού το 37ο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Ομοσπονδιών Αρχιμαγείρων (WACS) εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 2000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ, καθώς και ανερχόμενα ταλέντα της γαστρονομίας που ενδεχομένως να έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γευθούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν έχει διεξαχθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή πόλη της Μεσογείου θα αποτελέσει μία δυναμική προβολή για την Αθήνα, την Ελλάδα και τη μεσογειακή γαστρονομία, ενώ θα τονώσει οικονομικά τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Η ανάληψη της διοργάνωσης είναι ένα δείγμα της επιτυχίας που μπορεί να έχουν οι Έλληνες με συστηματική δουλειά, σε τομείς όπως το φαγητό και ο τουρισμός, πόσο μάλλον σε ένα πιθανό συνδυασμό τους.
Μέρος της προετοιμασίας για την ελληνική υποψηφιότητα περιελάμβανε την αποστολή άνω των 600 κιλών ελληνικών εδεσμάτων, χαρακτηριστικών
δειγμάτων της γαστρονομίας της χώρας μας, τα οποία προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες –
αρχιμαγείρους,
στις
πέντε ημέρες του συνεδρίου της Daejeon, κερδίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια. Κουραμπιέδες και
αμυγδαλωτά από την Τήνο, τσίπουρο από τον Τύρναβο, ρακόμελο από την
Κρήτη, τσουρέκια από τη Θεσσαλονίκη και πολλά ακόμη ενδεικτικά προϊόντα
της ελληνικής και μεσογειακής γαστρονομικής παράδοσης
, προσφορά
επαγγελματιών της παραγωγής τροφίμων και εδεσμάτων, που ενθουσίασαν
όσους τα δοκίμασαν. Το ελληνικό περίπτερο εξελίχθηκε ως το δημοφιλέστερο
σημείο του 35ου Συνεδρίου στην Daejeon.

Το συνέδριο της WACS έχει θεσμικό, πολιτιστικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Πραγματοποιείται σταθερά από το 1928, με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έχουν φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 22 πόλεις του κόσμου, διαρκεί πέντε ημέρες και σε αυτό συμμετέχουν περίπου 2000 συνέδροι από τις πέντε ηπείρους.