Μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιούνται σε Βρετανία και Αργεντινή με αφορμή τα 30 χρόνια από την εισβολή της Χούντας της Αργεντινής στα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Μ.Θάτσερ και μια πολεμική σύρραξη στο Νότιο Ατλαντικό.

Βρετανοί βετεράνοι πολέμου και οι συγγενείς αυτών που έχασαν τη ζωή τους θα συμμετάσχουν σε ειδική τελετή σε εθνικό μνημείο στο Στάφορντσαϊρ. Εκεί θα ανάψουν ένα κερί.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, αναμένεται να επισκεφθεί το λιμάνι Ουσουάια τη Δευτέρα, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους στρατιώτες της Αργεντινής που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύρραξης.

Θα συμμετάσχει, μάλιστα, σε πορείες που θα πραγματοποιηθούν και θα ανάψει μια «αιώνια φλόγα» στη μνήμη των θυμάτων.

Βετεράνοι πολέμου της Αργεντινής πραγματοποίησαν ήδη αγρυπνία για τους νεκρούς της σύρραξης.

Ο διάρκειας τριών μηνών πόλεμος έκλεισε με την παράδοση των Αργεντινών, ενώ κόστισε τη ζωή σε 655 Αργεντινούς και 236 Βρετανούς. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, η Χούντα κατέρρευσε στην Αργεντινή και η Θάτσερ κέρδισε τη δεύτερη κυβερνητική της θητεία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κατήγγειλε την «επιθετική ενέργεια», στην οποία προέβη πριν από 30 χρόνια η Αργεντινή, λέγοντας ότι αυτή είχε ως στόχο να «κλέψει την ελευθερία» των κατοίκων των Φώκλαντς.

«Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια οι κάτοικοι των Φώκλαντς δοκιμάστηκαν από μια επιθετική ενέργεια που στόχευε να τους στερήσει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής τους» αναφέρει ο Κάμερον σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και περίσκεψης: μια μέρα για να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας αλλά και τους Αργεντίνους στρατιώτες που σκοτώθηκαν» προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την έναρξη του πολέμου.

«Είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο που έπαιξε η Βρετανία για να επανορθώσει ένα θεμελιώδες λάθος (που διέπραξε η Αργεντινή). Οι κάτοικοι των Φώκλαντς μπορούν να είναι υπερήφανοι για το σταθερό και υποσχόμενο μέλλον που οικοδόμησαν μετά το 1982» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Βρετανία «παραμένει αποφασισμένη να κάνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων των Φώκλαντς να αποφασίζουν για το μέλλον τους» υπογραμμίζει ο Ντ.Κάμερον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό