Μια αποτρόπαια εικόνα αντίκρισαν οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Οροσειρά Ροδόπης όταν εντόπισαν δηλητηριασμένους τέσσερις Χρυσαετούς (Aquila chrysaetos), δύο Όρνια (Gyps fulvus) και μια Γερακίνα (Buteo buteo). Τα πουλιά βρέθηκαν γύρω από δύο, σκοτωμένα με όπλα, άγρια άλογα στα Στενά του Νέστου, μια περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, σημαντικής ευρωπαϊκής σημασίας για την προστασία των μεγάλων αρπακτικών.

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση φορέων , όπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασία της Φύσης και Οικονάπτυξης, Εταιρεία Προστασίας και Ανάπτυξης «Άγιος Κοσμάς», Καλλιστώ, Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, που περισυνέλεξαν τα πουλιά ,τα οποία θα σταλούν για τοξικολογική εξέταση. Οι έρευνες συνεχίζονται από τα Δασαρχεία , τους Φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις , καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η εγκληματική ενέργεια δε σταματά εδώ.

Η δηλητηρίαση των πουλιών έγινε με χρήση μεγαλόσωμων ζώων, πρακτική που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την εξόντωση σαρκοφάγων ζώων όπως είναι η αρκούδα και ο λύκος, για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν σε κτηνοτροφικά ζώα και καλλιέργειες.

Το Όρνιο είναι απειλούμενο είδος σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Λιγότερα από 30 ζευγάρια επιβιώνουν πλέον στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τα Στενά του Νέστου να φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία του είδους. Ο πληθυσμός του Χρυσαετού τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη μείωση, με τα πρόσφατα στοιχεία της Ορνιθολογικής για τη Θράκη να καταγράφουν 30 ζευγάρια, δηλαδή περίπου το 20% του εθνικού πληθυσμού. Είναι όμως ιδιαίτερα ευάλωτα δεδομένου ότι μόνο το περιστατικό αυτό εξόντωσε τρία ενήλικα άτομα και ένα ανώριμο, δηλαδή ολόκληρο τον αναπαραγωγικό πληθυσμό των Στενών του Νέστου. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβεί στην περιοχή τρία περιστατικά θανάτωσης άγριων αλόγων από πυροβολισμό.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η περιοχή έχει λάβει από ευρωπαϊκά κονδύλια περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συγκεκριμένων ειδών πουλιών και τη διαχείριση των βιοτόπων τους, ενώ η χώρα μας συμμετέχει μαζί με γειτονικές χώρες στο Βαλκανικό Σχέδιο Δράσης για τους Γύπες.

in.gr