Πριν από περίπου 30.000 χρόνια, ένας μετεωρίτης άνω των 100 κιλών έπεσε κοντά στο Στόουνχενζ, και συγκεκριμένα στο σημείο που θα γινόταν κάποτε η αυλή του τραγουδιστή Στινγκ. Ο διαστημικός βράχος, του οποίου η επιστημονική αξία μόλις πρόσφατα έγινε κατανοητή, εκτίθεται τώρα στο Λονδίνο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Στινγκ και η σύζυγός του Τρούντι Τάιλερ αγόρασαν την έπαυλη του Λέικ Χάους, η οποία χτίστηκε κοντά στο Στόουνχενζ τον 16ο αιώνα (το σπίτι παρουσιάστηκε το 2007 στο περιοδικό Architectural Digest). Όμως ο μετεωρίτης, ο οποίος περίμενε κοντά στην εξώπορτα του σπιτιού για τουλάχιστον 80 χρόνια, είχε ήδη απομακρυνθεί.

Η έπαυλη ανήκε μέχρι τότε στην οικογένεια Μπάλεϊ, η οποία, πριν προχωρήσει στην πώληση, δάνεισε τον αρχαίο μετεωρίτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Αρχικά όμως κανείς δεν δεν κατάλαβε την αξία του και ο διαστημικός βράχος έμεινε ξεχασμένος σε μια αποθήκη για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η τύχη του μετεωρίτη άλλαξε το 2010, όταν ο Κόλιν Πίλιντζερ, ερευνητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, άρχισε να μελετά έναν διαφορετικό, μικρότερο μετεωρίτη, ο οποίος είχε βρεθεί περίπου 20 χιλιόμετρα από το Λέικ Χάους.

Ο Πίλιντζερ άρχισε τότε να υποψιάζονται ότι και οι δύο βράχοι ήταν τμήματα του ίδιου σώματος.

Οι αναλύσεις έδειξαν τελικά ότι η θεωρία αυτή ήταν λανθασμένη. Ωστόσο οι δύο μετεωρίτες, που διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι κάτω από τους πάγους που κάλυπταν τη Βρετανία την τελευταία εποχή των παγετώνων, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν στοιχεία για την ιστορία του κλίματος της Βόρειας Ευρώπης.

Ο μετεωρίτης του Στινγκ, βάρους 93 κιλών, παρουσιάζεται τώρα στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης που πραγματοποιεί στο Λονδίνο η Βασιλική Εταιρεία της Αγγλίας.

Το φθινόπωρο θα μεταφερθεί στο Μουσείο του Σάλσμπουρι, λίγα χιλιόμετρα από το σημείο όπου έπεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr