Δέσμη οικονομικών μέτρων ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία ανακοινώνει την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή -αντί του αρχικού προγραμματισμού για τη Δευτέρα- προκειμένου να εγκρίνει το πακέτο που περιλαμβάνει, σχεδόν κατά το ήμισυ, περικοπές δαπανών αλλά και μέτρα άμεσης τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Μετά την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέτρα θα πάρουν τη Δευτέρα το δρόμο προς την ιταλική Βουλή και τη Γερουσία.

Το δημοσιονομικό μέρος του πακέτου αποσκοπεί στην μείωση των ιταλικών ελλειμμάτων με στόχο η χώρα να αποκτήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2013.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ενδέχεται να αυξηθούν οι κύριες φορολογικές κλίμακες από το 41% στο 43% και από το 43% στο 45%, να φορολογηθούν αποδοτικότερα τα αγαθά πολυτελείας, όπως τα σκάφη, αλλά να γίνουν και περικοπές στον τομέα της υγείας.

Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν επίσης αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 για τους άντρες και στα 62 για τις γυναίκες, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και υιοθέτηση κινήτρων για συνταξιοδότηση στα 70.

Ακόμη αναμένεται η σταδιακή απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων με την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών και άλλων περιορισμών, επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας που κατήργησε ο Μπερλουσκόνι και αύξηση ορισμένων ή όλων των κλιμάκων του ΦΠΑ.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών αξίας άνω των 500 ευρώ με μετρητά, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, με πώληση ακινήτων του Δημοσίου καθώς και αναζήτηση ιδιωτών για τις δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Τα συνδικάτα έχουν λάβει ωστόσο ήδη σαφείς αποστάσεις. Δεν βλέπω κανένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλώνει η Σουζάνα Καμούσο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου CGIL.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Demopolis to 67% των Ιταλών είναι διατεθειμένο να κάνει θυσίες υπό την προϋπόθεση να είναι κοινωνικά δίκαιες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ