Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου και της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις καταθέσεις οκτώ ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody’s, επικαλούμενη την εξασθένηση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση των Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Αγροτική και Αττικής σε Caa2 από B3.

Η βαθμολογία της Εμπορικής και της Γενικής Τράπεζας μειώθηκε σε B3 από B1.

Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης στο μέλλον.

Στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης σημειώνονται η σημαντική επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας, αλλά και η έκθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, μεταξύ των λόγων για τη υποβάθμισή τους.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στη φερεγγυότητά της και η ιστορία δείχνει ότι όταν μία χώρα προχωρά σε μικρή αναδιάρθρωση χρέους, συνήθως ακολουθεί μία μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο οίκος αξιολόγησης, ενώ αναφερόμενος στις τραπεζικές καταθέσεις λέει ότι «κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 10%, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2009 κατά 23%».

Η Moody’s λέει πως η ύφεση της ελληνικής οκονομίας είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, μία «εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Αναφορά γίνεται και στην έρευνα της Blackrock στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών, η οποία ίσως δείξει ότι τα των μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερα απ’ ότι φαίνεται σήμερα..

Η Moody’s λέει ακόμα ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς δεν έχουν πολλούς τίτλους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση και συνεπώς αναμένει ότι βραχυπρόθεσμα και άλλες τράπεζες θα προσφύγουν στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφορά γίνεται και στη συγχώνευση Alpha-Eurobank, με την Moody’s να λέει ότι έχει θετικά στοιχεία για την πορεία της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αλλά ο κίνδυνος ενός συστημικού σοκ επισκιάζει τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ένωσης δυνάμεων των δύο τραπεζών.

Η συγχώνευση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2011, αν και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία ίσως και να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ