Σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από την Κίνα, η οποία προκάλεσε διεθνή ανησυχία όταν μείωσε τις εξαγωγές της νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί αποθέματα των λεγόμενων σπάνιων γαιών, μιας σειράς «εξωτικών» ορυκτών που χρησιμοποιούνται σήμερα σε κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές.

«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις προμήθειές μας και να περιορίσουμε την εξάρτηση από την Κίνα» δήλωσε στο Reuters ο Αντρέα Μαρέζι, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Βιομηχανίας, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Πρώτον, εργαζόμαστε για την εξασφάλιση εισαγωγών αυτών των ορυκτών από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και χώρες όπως η Ρωσία».

»Δεύτερον, δημιουργούμε αποθέματα για να αντλήσουμε περισσότερα κέρδη από το υλικό που έχουμε ήδη στην ΕΕ» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι σπάνιες γαίες είναι ένα σύνολο 17 «εξωτικών» χημικών στοιχείων όπως το λανθάνιο, το δημήτριο, το νεοδύμιο, το σαμάριο και το ευρώπιο.

Τα στοιχεία αυτά είναι σήμερα απολύτως απαραίτητα για εφαρμογές αιχμής, από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα λέιζερ και τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Η Κίνα, μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σπάνιων γαιών. προκάλεσε φέτος διεθνή ανησυχία με την απόφασή της να μειώσει κατά 10% τις εξαγωγές το 2011.

Το Πεκίνο επικαλείται τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τις διαδικασίες εξόρυξης των σπάνιων γαιών, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι βασικός λόγος για τη μείωση των εξαγωγών είναι η πολιτική επιθυμία για στήριξη της κινεζικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα εξάλλου με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία (USGS), μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια θα εμφανιστούν ελλείψεις σε ορισμένες σπάνιες γαίες.

Τον περασμένο Ιούλιο, πάντως, έρευνα στην επιθεώρηση Nature Geoscience έδειξε ότι μεγάλα αποθέματα σπάνιων γαιών μπορεί να κρύβονται στον λασπώδη πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ