Τον εντυπωσιακά υψηλό αριθμό των 125 έφτασε από την αρχή του χρόνου ο αριθμός των ανθρώπων των οποίων η αυτοκτονία αποτράπηκε μετά την κινητοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όταν είτε ερευνητές αστυνομικοί είτε χρήστες του Διαδικτύου είδαν μήνυμα πρόθεσης αυτοκτονίας σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης ή μπλογκ. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός όχι μόνο γιατί οι αυκτονίες αποτράπηκαν, αλλά και γιατί όπως λένε η αυτοκτονία δεν επιλέγεται -συμβαίνει όταν η οδύνη, η απελπισία και ο πόνος ξεπερνούν τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

Το 2010 η Δίωξη είχε αποτρέψει από την ίδια δεδηλωμένη διαδικτυακά πρόθεση αυτοκτονίας 58 ανθρώπους. Ο συνολικός αριθμός από το έτος 2006 ανέρχεται στα 261 άτομα.

Σε δύο από τις περιπτώσεις αυτές τα άτομα μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομεία, με την συνδρομή της Άμεσης Δράσης, καθώς είχαν καταναλώσει μεγάλο αριθμό χαπιών. Σε άλλες δύο περιπτώσεις κινήθηκε η διαδικασία εγκλεισμού τους σε ψυχιατρικό κατάστημα, μετά από παραγγελία του τοπικού Εισαγγελέα. Επίσης, κλήθηκαν από την Υποδιεύθυνση ψυχολόγοι από το Χαμόγελο του Παιδιού και την Μ.Κ.Ο. «Κλίμακα», με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Όπως διευκρινίζεται στο tech.in.gr:

  • Η επικοινωνία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται μέσω email στο ccu (at-αντικαθίσταται από το λεγόμενο «παπάκι») ath.forthnet.gr.
  • Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ δίδουν στοιχεία, κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας και γνωμοδότησης της ΑΔΑΕ, στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που προκύπτουν απο ψηφιακή ανάλυση ανά περίπτωση εντοπισμού ατόμου το οποίο ανακοινώνει πρόθεση αυτοκτονίας.
  • Οι διαδικασίες ψηφιακού εντοπισμού του ατόμου το οποίο ανακοινώνει πρόθεση αυτοκτονίας γίνονται από Αξιωματικούς εξειδικευμένους σε θέματα Διαδικτύου με τεχνικές και μέσα τα οποία χρησιμοποιούνται στις Αστυνομίες ανά τον κόσμο. Στόχος είναι ο εντοπισμός του ηλεκτρονικού ίχνους μέσω του οποίου γίνεται η ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Ανάλογα με τον τρόπο μέσω του οποίου γίνεται η δημοσιοποίηση του μηνύματος διαφοροποιούνται και οι τρόποι εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους. Έτσι π.χ. όταν έχουμε ανάρτηση σε chat room ή σε ιστολόγιο (blog) ή σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) διαφοροποιούνται και οι τεχνικές εντοπισμού. Οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και για να ανταποκριθούν οι Αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκπαιδεύονται σε διεθνή σχολεία (σεμινάρια) που γίνονται σε διάφορες χώρες ανά τον Κόσμο τα οποία διοργανώνει η ΙΝΤΕΡΠΟΛ, ΕUROPOL ή διάφορες Αστυνομικές υπηρεσίες με σκοπό α) την ψηφιακή μάθηση και β) την ενημέρωση στις νέες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος.
  • Τηλεφωνική γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: καλέστε στο 1018

In.gr Τεχνολογία